Njujork tajms: Novinarku Al Džazire je verovatno ubio izraelski vojnik, ali nenamerno

0
Foto EPA-EFE/ABED AL HASHLAMOUN

(Beta) – Izraelski vojnik je verovatno ubio Palestinku Širin Abu Akleh, novinarku Al Džazire, tokom racije na okupiranoj Zapadnoj obali, ali nema dokaza da ju je ciljao namerno, pokazuju rezultati istrage koja je trajala mesec dana, a objavio ih je Njujork tajms.

Američki list je objavio detaljnu analizu oružanog sukoba u maju u Dženinu i zaključio da je “metak koji je ubio (Širin) Abu Akleh ispaljen sa približne lokacije izraelskog vojnog konvoja, a najverovatnije ga je ispalio vojnik iz elitne jedinice”.

“Tajms nije našao dokaze da je osoba koja je pucala prepoznala Abu Akleh i ciljala baš nju”, objavio je list i dodao da se nije moglo zaključiti da li je strelac video da ona i njene kolege nose zaštitne prsluke sa oznakom “Press”.

Kako je navedeno u novinskom izveštaju, rezultati istrage su kontradiktorni nekim tvrdnjama Izraela, preneli su izraelski mediji.

“Dokazi koje je razmotrio Tajms pokazuju da nije bilo naoružanih Palestinaca blizu nje kada je pogodjena. To je kontradiktorno izraelskim tvrdnjama da, ako ju je vojnik greškom pogodio, to se desilo jer je pucao na naoružane Palestince”, objavio je Njujork tajms.

Istraga tog lista je takodje pokazala da je 16 metaka ispaljeno sa mesta gde se nalazio izraelski konvoj, a to se ne podudara s izraelskim tvrdnjama da je vojnik ispalio pet metaka u pravcu novinara.

Dugogodišnja novinarka Al Džazire, koja je imala i državljanstvo SAD, ubijena je 11. maja metkom u glavu, a njeno ubistvo je izazvalo osude širom sveta.