Njujork tajms neće imati reportera u Rusiji posle 100 godina: “Nije nas isterao ni Staljin, ni Hladni rat. Ubili su dugu tradiciju važne zemlje i priče”

1
(AP Photo/Mark Lennihan, File)

Njujork tajms neće imati novinara na terenu u Rusiji prvi put nakon više od sto godina, nakon što se ta novinska organizacija pridružila medijima koji se povlače iz zemlje nakon donošenja spornog ruskog zakona o izveštavanju u medijima.

Ruske vlasti, kako prenosi Gardijan, onemogućile su izveštavanje iz zemlje kada su nedavno čin opisivanja ruske invazije na Ukrajinu kao „rat“ okarakterisali kao krivično delo, a onima koji počine krivično delo preti kazna do 15 godina zatvora.

Kao rezultat toga, ruski mediji su bili prisiljeni da se zatvore, dok su globalne novinske organizacije povukle svoje timove zbog rizika od hapšenja.

Bivši šef moskovske redakcije Njujork tamsa Nil Mekfarkjuhar napisao je na društvenim mrežama da je Rusija oduvek smatrana „važnom zemljom, i važnom pričom“, ali je nedavnim potezima upravo “ubio tu dugu tradiciju“.

„Tamo smo imali novinare neprekidno od 1921. godine, sa jednim ili dva kratka prekida zbog problema sa viznim režimom. Ni Staljin, ni Hladni rat, ništa nas nije isteralo (iz Rusij)“, rekao je Mekfarkjuhar.

1 KOMENTAR

Comments are closed.