Ukoliko nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron žele da „imaju bilo kakvu nadu da će ublažiti napetosti između Kosova i Srbije“ moraju prvo da „posreduju između dvojice kosovskih lidera“, piše Njujork tajms.

U članku pod nazivom „Impuls za pronalaženje dogovora između Srbije i Kosova stavlja na videlo nacionalne podele“, list piše da se svi „zastoji u razgovorima o normalizaciji odnosa“ mogu rešiti samo ako evropski lideri „prvo posreduju u drugom miru – između dva kosovska lidera“.

Hašim Tači, kosovski predsednik je za Njujork tajms negirao navode o borbi za vlast sa premijerom Ramušem Haradinajem, ističući da su njih dvojica bili „drugovi“ u borbi za nezavisnost i da su „sada prijatelji“, koji, kako je naveo, imaju razlike.

„Optimista sam. Verujem da možemo da postignemo sporazum koji će doneti priznanje Kosova od strane Srbije, dok je premijer više skeptičan po ovom pitanju“, kaže Tači za Njujork tajms.

Haradinaj za list kaže da je „eksperimentisanje sa granicama neustavno“ i da „ko kod ga zastupa u ime Kosova, nije u pravu“.

Takvi predlozi, smatra on, nisu u „ime Kosova“, nego, kako kaže, „u ime samo jednog čoveka – predsednika“.

„Ako se prema bilo kakvom listu papira kaže da je pristao da promeni granice, on će napustiti svoj posao“, zaključio je za Njujork tajms Haradinaj.

Komentar(1)

  1. Jardin
    1. мај 2019. 02:59

    Ne postoji logička i pravna potreba za pregovorima između Srbije i Kosova, jer je to jedna država, nego praktični pregovori između legalne vlasti Srbije i pretsravnika separatističkog naroda Albanaca na KiM koji oružanom pobunom i genocidom nad Srbima uz podršku EU i SAD posle napada na državu Srbiju kontrolišu jedan deo suverene države.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.