Njujork tajms: Koronavirus može biti veliki udarac za Balkan odakle zdravstveni radnici masovno odlaze u Zapadnu Evropu

0
Profimedia

Masovna pojava zaraženih koronavirusom u Italiji uticala je na širenje zaraze i u druge zemlje u Evropi, piše Njujork tajms, podsećajući da su prijavljeni slučajevi – povezani sa regionom Lombardije koja je epicentar zaraze u Italiji – i u Španiji, Austiji, Švajcarskoj i Hrvatskoj.

Njujork tajms izveštava o slučaju u Hrvatskoj i o mladiću koji je posle povratka iz Milana registrovan kao prvi zaraženi koronavirusom u Hrvatskoj, što je potvrdio i premijer Andrej Plenković.

Vlada Hrvatske pokušava da istakne svoju spremnost i da smiri tenzije dok se virus širi u Italiji, zemlje koja je istorijski jedan od glavnih trgovinskih partnera. Njujork tajms podseća da je dalmatinska obala popularno mesto za letnji odmor Italijana, kao i da Italijani u velikom broju dolaze u Hrvatsku zbog pristupačnih zubarskih usluga.

“Ali pojava virusa na Balkanu je veliki izazov za već iscrpljene i loše finansirane zdravstvene sisteme koji se osipaju jer medicinski radnici masovno odlaze u zemlje Zapadne Evrope”, ocenjuje Njujork tajms.