Njujork je dobio novog gradonačelnika: Afroamerikanac, kapetan policije, rodom iz Bruklina

0

Kandidat Demokratske stranke Erik Adams biće novi gradonačelnik Njjorka pošto je na izborima, prema projekcijama CNN-a, pobedio republikanskog protivkandidata Kertisa Slivu, koji je osnovao civilnu patrolu Anđeli čuvari krajem sedamdesetih.

Adams, penzionisani kapetan njujorške policije, biće drugi afroamerički gradonačelnik u istoriji grada, posle pokojnog Dejvida Dinkinsa. On je tu funkciju je obavljao od 1990. do 1993, a trku za reizbor izgubio je od Rudija Đulijanija.

Adams je predsednik opštine Bruklin od 2014. godine, odakle je rodom. Tokom leta je pobedio na “haotičnim” predizborima demokrata uz obećanje da će ojačati i reformisati njujoršku policiju, usled zabrinutosti zbog porasta kriminala i nasilja.

Njegova poruka da je “javna bezbednost preduslov za prosperitet” naišla je na odjek kod glasača demokrata radničke klase izvan tradicionalno liberalnih područja Menhetna i delova Bruklina, što je podstaklo njegovu nominaciju.

Kako piše CNN, Adams je tokom kampanje uglavnom ignorisao Slivu, svog protivkandidata. Nakon što ga je Sliva napao tokom jedne od njihove dve debate, Adams je slegnuo ramenima i odbio da se angažuje.

“Razgovaram sa Njujorčanima. Ne ovako glupo“, rekao je tada Adams.

Kao bivši državni zakonodavac, a usled povećanog kriminala u gradu, Adams je morao pažljivo da napravi ravnotežu u obećanju da će se pozabaviti nedoličnim ponašanjem policije, često naglašavajući svoje prethodne napore da prozove rasizam unutar njujorške policije, kao i svoje svedočenje u sudskom slučaju koji je okončao nezakonitu upotrebu politike “zaustavi i pretresi“. Adams, naime, ističe da bi tu taktiku trebalo koristiti, ali pod zakonitim smernicama.

Adams takože obećava da će dati glas radničkoj klasi oslanjajući se na svoje iskustvo kapetana policije i Afroamerikanca koji je kao mladić iskusio policijsku brutalnost.

Šezdesetjednogodišnji Adams preuzima dužnost u januaru od demokrate Bila de Blasia, kome je reizbor ograničen nakon osam godina na funkciji.

Adams će se, između ostalog, suočiti sa zadatkom oporavka najvećeg američkog grada od pandemije koronavirusa i moraće da se suoči sa socijalnom nejednakošću, nedostatkom pristupačnih stanova (za radničku klasu) i zapuštenim javnim školstvom.