Njujork ispunio cilj: Blizu 80 odsto vakcinisanih u gradu, na četiri poštanska broja verovatno 100 odsto imunizovanih…

0

Prema podacima njujorškog Odeljenja za zdravlje i mentalnu higijenu, svaka osoba koja živi na adresama četiri različita poštanska broja na Menhetnu potpuno je vakcinisana.

Dve četvrti se nalaze u takozvanom “Finansijskom distriktu”, a dva u u četvrti “Paklena kuhina”, što je ukupno više od 30.000 ljudi, prenosi Njujork 1.

Doduše, Njujork 1 u tekstu ističe da procenat vakcinisanih u ovim četvrtima verovatno nije apsolutni, ali da je svakako na visokom nivou.

“Vakcinacija od 100 odsto nije moguća”, rekao je profesor statistike Univerziteta Kolumbija Filip Proter.

Kako je rekao, gradski podaci ne uzimaju u obzir ljude koji ne mogu dobiti dozu iz zdravstvenih razloga. Ipak, ističe da je vakcinacija “skoro potpunog stanovništva moguća”.

“Odtupanje je između tri i četiri odsto”, zaključuje Proter.

Takođe, Odeljenje za zdravlje i mentalnu higijenu u Njujorku napominje da su procene stanovništva izračunate pre pandemije i da ne odražavaju nikakve promene u broju stanovnika grada od jula 2019.

Uz to, gradonačelnik Njujorka Bil De Blasio istakao je da je oko 80 odsto odraslih koji žive u Njujorku vakcinisano najmanje jednom dozom vakcine protiv koronavirusa, što je predstavio kao “veliku prekretnicu” u borbi protiv pandemij koronavirusa, preneo je njujorški Dejli njuz.

De Blasio je primetio da se stopa vakcinacije među mlađim ljudima između 12 i 17 godina takođe povećava i da je sada blizu 70 odsto na nivou grada.

Krajem prošle godine, stručnjaci su postavljali stopu od 80 odsto vakcinisanih kao cilj koji je potreban da bi se postigao imunitet stada protiv kovida-19. Njujork je taj cilj ispunio…