“Njihova genijalna ideja za rešenje požara je još spaljivanja otpada…”: Ne davimo Beograd o deponiji u Vinči i zagađenju

0
Foto: Medija centar Beograd

Inicijativa “Ne davimo Beograd” zatražila je danas od nadležnih službi da prestanu da ćute i podele informacije koje su od značaja za zdravlje građana Beograda, posebno u situaciji “vanredne opasnosti” kakva je bila u sredu dok je gorela deponija u Vinči.

“Sinoć je ceo Beograd ponovo mogao da vidi i oseti dim u vazduhu. Brojni građani obratili su nam se i žalili na neprijatan miris spaljene plastike ili gume. Pored neprijatnog mirisa, mnogi su nam rekli da imaju problema s disanjem. Uprkos vanrednoj situaciji, nije bilo nikakve reakcije nadležnih službi. Putem društvenih mreža saznali smo da je najverovatniji izvor najnovijeg zagađenja vazduha požar na deponiji u Vinči”, navodi se u saopštenju te inicijative.

Dodaje se da spaljivanje otpada poput plastike oslobođa opasna jedinjenja koja izazivaju kancer, a da Beograd nema mogućnost da te materije detektuje i izmeri njihovu koncentraciju.

“Iako su gradske vlasti svesne ovog problema, umesto konkretnog rešenja oni nude umanjivanje problema i lažna obećanja. Njihova genijalna ideja za rešenje požara je još spaljivanja otpada! Sanacija deponije je neophodna, ali izgradnja spalionice, koja će koštati preko milijardu i sto miliona evra, sigurno nije”, smatra ta organizacija.

(Beta)