“Njemu je Bela kuća sporedni posao, glavni su i dalje nekretnine…”: Zašto je Tramp odustao od ideje da samit G7 održi u svom hotelu

0
Foto Profimedia

Američki predsednik Donald Tramp rekao je svojim savetnicima da je znao da će se naći na meti žestokih kritika kada je odabrao svoj luksuzni golf klub Doral u Majamiju za mesto održavanja samita G7 u junu, kao i da je spreman za neizbežni napad koji će pokrenuti demokrate.

Ipak, Tramp definitivno nije bio pripremljen za reakciju republikanaca koji su rekli da je izborom lokacije za samit predsednik prešao granicu i da ne mogu da stanu u njegovu odbranu.

Tramp je zato uradio nešto što bi se dalo očekivati od predsednika kome preti opoziv, ali prilično neobično za njega: u subotu uveče je odustao od te ideje i prekinuo haos koji je nastao dva dana ranije kada je njegov šef kabineta Mik Malvejni saopštio prvobitnu odluku.

Predsednik je prve kritike na račun svoje odluke o mestu održavanja samita čuo na televiziji, piše Njujork tajms, pošto čak ni ekipa sa Foks njuza nije podržala njegovu ideju – a to se retko dešava.

Do subote popodne, bio je još zabrinutiji kada je pozvao Kemp Dejvid gde je Malvejni priredio skup za republikance iz Kongresa kako bi razgovarali o aktuelnim pitanjima, pa i impičmentu, i kada mu je rečeno da su svi saglasni da je pogrešio kada je odabrao Doral.

Upravo okupljeni u Kemp Dejvidu su oni koji su Trampu neophodni na njegovoj strani ako misli da preživi impičment.

Republikanci u Kapitol hilu već su bili nezadovoljni Trampovom odlukom da povuče američke snage iz Sirije, a pošto istovremeno demokrate vrše pritisak istragom o impičmentu, niko od njih nije bio previše oduševljen idejom da brani predsednikovu odluku da samit održi u sopstvenom hotelu.

Svoju odluku da samit ipak neće biti održan u Doralu Tramp je saopštio na Tviteru, istakavši da mu je cilj bio da uradi “nešto veoma dobro” za Ameriku, ali da su “kao i obično, neprijateljski mediji i njihovi demokratski partneri poludeli”, tako da G7 ipak neće biti održan u Doralu, a kao nova lokacija pominje se Kemp Dejvid.

Malvejni je na Foks njuzu sutradan rekao da je predsednikova reakcija “u tvitu bila stvarna” i podsetio da “predsednik nije od onih koji kriju osećanja” i da ga je zaista iznenadila žestina kritika koje su mu upućene.

Odnos Trampa i Malvejnija, međutim, postao je problematičan kada je Malvejni na konferenciji za štampu pre nekoliko dana praktično priznao da je u Trampovom razgovoru sa ukrajinskim zvaničnicima ipak bilo quid pro quo.

Trampovi savetnici, ipak, bili su zapanjeni. Predsednik je često isticao nezadovoljstvo Malvejnijem u razgovorima sa drugima, a prema navodima dvoje ljudi bliskih predsedniku, Tramp je nedavno kontaktirao Nika Ejersa, nekadašnjeg pomoćnika potpredsednika Majka Pensa, da sa njim popriča o njegovom povratku u administraciju. Malo je verovatno da se Ejers vrati u Vašington, ali ovakav potez više govori o poziciji u kojoj se Tramp nalazi i njegovim pokušajima da se iz nje iskobelja, pošto mu brojni saradnici savetuju da zameni Malvejnija, a oni bliski Trampu navode da ni Malvejni nije sebi baš učinio uslugu prošle nedelje na toj konferenciji za štampu.

Malvejni je tokom gostovanja na Foks njuzu naveo da je čitava zbrka mogla da se izbegne da je odluka o tome da se samit ipak ne održi u Doralu donesena neki dan ranije, a istakao je i da njegov brifing sa novinarima nije bio “savršen”.

Mnogi ističu da je Tramp – kojem “predsednikovanje” često dođe kao drugi posao, a nekretnine i dalje onaj glavni – imao razumljive razloge da odabere Doral: želeo je da svoje nekretnine pokaže čitavom svetu. A u saopštenju Organizacije Tramp, njegove privatne kompanije, navodi se da je Tramp duboko razočaran, ali i da su američki obveznici ispustili sjajnu priliku.

Portparol kompanije naveo je da je ovo očigledan primer toga da “nijedno dobro delo ne prolazi nekažnjeno”, te da će samit na kraju američku vladu koštati desetostruko više nego što bi to bio slučaj da je održan u Doralu koji je predsednik ponudio besplatno.

Pravni eksperti istakli su da ovakvo saopštenje ilustruje koliko su fundamentalno pogrešno Tramp i njegova porodica razumeli etičku upitnost svoje odluke da samit bude održan u Doralu, a oni konzervativniji, već iziritirani Trampovim petljanjem sa Ukrajinom, navode da se Tramp nije poneo ništa drugačije od bilo kog korumpiranog lidera neke afričke zemlje bogate naftom koji otima novac od vlade i obveznika.

Praksa je u prošlosti bila da predsednik i njegovi savetnici imaju ulogu u određivanju lokacije za samit G7, ali je Bela kuća obično birala grad u kojem će samit biti održan, a ne i hotel. Ta odluka se tradicionalno prepuštala Stejt departmentu.

Oni koji poznaju istoriju okupljanja Grupe 7 od sedamdesetih godina prošlog veka navode da je ovaj slučaj – kao i mnogo šta u vezi sa Trampom – bez presedana. A kažu, Doral u junu, kada bi samit trebalo da se održi, po toj vrućini je kao da birate Minesotu ured zime; niko ne želi da bude tamo.