“Njegove istaknute, tamne i inteligentne oči i pogled, teško je zadržati…”: Da li su istraživači posle 70 godina pronašli audio zapis Fride Kalo

0
Foto: Profimedia

Skoro 70 godina nakon tragične smrti meksičke umetnice Fride Kalo, istraživači iz Nacionalne biblioteke zvuka u Meksiku pronašli su zvučni zapis za koji se veruje da se na njemu čuje glas čuvene slikarke, preneo je Tanjug.

Preslušavajući arhiviranu kolekciju doniranih zvučnih zapisa sa radija, istraživači su naišli na ženski glas koji opisuje umetnika Dijega Rivijeru i smatraju da glas pripada Fridi Kalo.

Audio-zapis dug 90 sekundi iz pilot-epizode meksičkog radio-programa “Neženja” iz 1950. godine opisuje Rivijeru kao: “Veliko i krupno dete, prijateljskog lika i tužnog pogleda”.

“Njegove istaknute, tamne i inteligentne oči i pogled teško je zadržati”, čuje se na snimku. Ovaj tekst ispričan je ženskim glasom, za koji se veruje da je pripadao Fridi Kalo, supruzi i profesionalnoj partnerki u slikarstvu Dijega Rivere.

Audio-zapis datira iz perioda oko 1953. ili 1954. godine, a sagovornica je predstavljena kao slikarka koje više nema.

Frida Kalo je preminula malo pre emitovanja radio-programa 13. jula 1954. godine, u 47. godini.

Pronađeni audio-zapis mora da prođe podrobnija istraživanja, u koja će biti uključeni eksperti iz različitih oblasti, poput zvaničnika iz biblioteke zvuka, inženjere, audio-stručnjake, pa čak i žive izvore.

“Pre nego što umetnička zajednica donese bilo kakve zaključke, mora da prođe dug put istraživanja i da u prosuđivanju bude striktna”, rekla je direktorka muzeja “Frida Kalo” Hilda Truhilo.

Poznato je da je pred kraj života Frida Kalo bila veoma bolesna, a kao neko ko je bio strastveni pušač i korisnik alkohola, pretpostavlja se da je njen glas u skladu sa tim bio “ispucaliji” i “dublji”. S druge strane, glas koji se čuje na zvučnom zapisu je glatak i nežniji.

“Postoji nekoliko faktora koji ukazuju na to da sagovornica u radijskom programu nije profesionalac: Pravi pauze kako bi uzela vazduh, što nije odlika profesionalaca, kao i to što pomalo šuška dok govori”, objasnila je Sonja Korona iz španskog dnevnog lista Paz.

Rođaka i potomak Fride Kalo, Mara de Anda, istakla je da u porodičnoj arhivi ne postoji ništa slično. Ona veruje da je u odnosu na zabeležen audio-snimak Frida Kalo imala znatno grublji glas.

Frida Kalo je bila jedna od najpoznatijih umetnica Meksika. Poznata je po autoportretima i drugim radovima zbog kojih se smatra jednom od ikona feminizma. Kombinovala je nadrealizam sa grafičkim elementima odgovarajući na pitanja o identitetu, polu, rasi i klasama.

Kao mlada, dvadesetjednogodišnja umetnica, platila je da poseti studio znatno starijeg umetnika Dijega Rivere kako bi dobila profesionalne savete. Njihova kasnija veza bila je burna, s obzirom na Dijegovu sklonost ka aferama.