Nivo vode u rekama zabrinjavajuće nizak: “Manje i srednje reke praktično ne mogu da otiču, na biološkom minimumu su…”

1
Printscreen/YouTube/Rašo Ranković

Visoke temperature uticale su na opadanje reka u Srbiji, a iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Jelena Jerinić navodi da su u stagnaciji i opadanju pritoke drugog reda Južne i Zapadne Morave, pritoke Kolubare, manje reke na banatskim vodotocima, kao i Jadar, prenosi RTS.

“U stagnaciji su manje i srednje reke koje praktično ne mogu da otiču, jer su na biološkom minimumu, što znači da je ugrožen i biljni i životinjski svet zbog manjeg kisionika”, ističe Jerinićeva.

Dodaje da se prati i gornji tok reke Sava, koja je u domenu srednjih reka, gde su vodostaji u opadanju, a može biti, kaže, obustavljena i plovidba.

Potrebna je prava jesenja kiša, kaže Jerinićeva, koja će padati danima i koja bi obuhvatila velika slivna područja kako bi se popravila situacija sa vodostajima na rekama.

“Jako je važno da ta kiša uđe u najdublje pore zemljišta. To se sada ne vidi po prognostičkom materijalu bar za mesec dana”, objašnjava.

Govoreći o situaciju u Evropi, Jelena Jerinić kaže da je ista kao i kod nas, ali da jedino češće dolazi do prodora gde je gornji Dunav i da zato nemamo problema kod Beograda i Zemuna.

Zbog nepovoljne hidrološke situacije i izuzetno niskog vodostaja Rzava, vanredna situacija proglašena je u pet opština i gradova.

1 KOMENTAR

  1. Овде киша не може више да падне и да вода отекне, птосто тако. Потребне су додатне акумулације да се она задржи. Ако се већ констатују оваква стања, онда се морају тражити решења. У сваком случају, акумулације би биле корисне и када заиста почен да пада “миленијумска” киша, да се тај вишак негде акумулира.

Comments are closed.