Nisu svi srećni: EU planira da uvede standardni punjač za pametne telefone

0
Foto: Profimedia

 (Beta) – Evropska komisija će u septembru predstaviti zakon kojim se na celoj teritoriji Evropske unije uvodi jedinstven punjač za pametne telefone i druge elektronske uredjaje.

Inicijativa je stara več više od deset godina i svojevremeno je imala snažnu podršku Gintera Ferhojgena u vreme kada je od 2004. do 2010. godine bio evropski komesar  za industriju i preduzetništvo. Tada su, medjutim, ostvareni samo skromni rezultati.

Evropski parlament se 2020. velikom većinom glasova izjasnio za uvodjenje jedinstvenog standardnog punjača za mobilne telefone, što je obrazloženo ekološkim razlozima i potrebama korisnika.

Evropska komisija sada sprema nacrt odgovarajućeg zakona, izjavili su izvori bliski komisiji, a prenosi briselski portal EURACTIV.com.

Takav potez više bi pogodio kompaniju Epl (Apple), proizvodjača telefona Ajfon (Iphone), nego njene konkurente, pošto Epl koristi kablove sa Lajtning konektorom, za razliku od android uredjaja koji koriste USB konektor.

Polovina punjača prodatih uz telefone u EU 2018. godine bilo je sa mikro USB-B konektorom, 29 odsto sa USB-C konektorom, dok je 21 odsto koristio lajtning konektor, ustanovila je komisija u jednoj studiji 2019. godine.

Epl, Samsung, Huavej (Huawei) i Nokia su još pre više od deset godina potpisale memorandum o razumevanju koji je predvidjao standardizaciju punjača za modele pametnih telefona koji će biti izbačeni na tržište 2011. godine.

Taj dogovor je rezultirao znatnim smanjenjem broja različitih punjača i okretanjem tržišta prema USB2.0 mikro-B konektoru.

Uprkos pokušaju 2018. godine da do kraja standardizuje tržište, Evropska komisija u tome nije uspela.

Američka kompanija Epl upozorila je EU da bi uvodjenje jedinstvenog punjača šetitilo inovativnosti i ujedno za posledicu imalo brdo elektronskog otpada, jer bi korisnici morali da predju na novi tip punjača.  

Epl je ocenio i da je takav zakon nepotreban pošto se cela industrija pametnih telefona i IT uredjaja kreće u pravcu usvajanja USB-C konektora i kablova.

U svojoj studiji 2019. godine, Evropska komisija je sugerisala pet opcija za standardni punjač, od kojih su se tri odnosile na konekciju na samom uredjaju, a dva na eksterni punjač.