Nisu se šalili: Kina zatvorila američki konzultat u Čengduu

1
Profimedia

Zvanični Peking objavio je da je konzulat SAD u gradu Čengduu zatvoren u tačno 10 sati po lokalnom vremenu, čime je sprovedena odluka doneta pre tri dana kao recipročna mera zbog zatvaranja kineskog konzulata u Hjustonu.

Pristup konzulatu obezbeđivala je policija, dok je četvoro službenika konzulata nosilo zaštitnu opremu dok je napuštalo konzulat, prenosi Rojters.

Državna CCTV prenela je da je u 6.18 sati ujutru spuštena zastava SAD ispred konzulata, dok je prethodne noći primećen kamion koji je izneo najmanje jedan kontejner iz ambasade, dok su radnici skinuli tablu sa oznakom američkog konzlata ispred zgrade.

Za vreme zatvaranja konzulata, ispred zgrade su se okupili brojni građani od kojih su mnogi nosili zastave Кine i pravili selfije svojim telefonima, dok su službenici napuštali zgradu, prenosi Bi-Bi-Si.

Američki zvaničnici provalili su u subotu bivšu kinesku diplomatsku zgradu u Hjustonu u Teksasu koju je Vašington naredio da se zatvori.

Кonzulat u Čengduu osnovan je 1985. godine i predstavljao je interese SAD na jugozapadu Кine, uključujući i Tibet.

Veći deo diplomatske misije činilo je 200 zaposlenih, od čega su većina bili lokalni stanovnici.

1 KOMENTAR

  1. Poznajući okolnosti života i rada u lepom Čengduu, sve ovo mi je baš odvratno. Osećati ponos i mahati nacionalnim zastavama, dok se zatvara konzularno predstavništvo strane zemlje, u tvojoj zemlji, u 21. veku! Ne sumnjam ni u nalet osećaja nacionalnog ponosa zbog prethodnog događaja u Hjustonu. Pa, bravo! Baš imaju razloga da budu ponosni, i jedni i drugi! Za mene, lično, reprezentativni primer kako ne treba raditi. Politički evnusi obeju zemalja zaista misle da se kvantitetom može nadomestiti kvalitet; pa, aj na sirovu snagu, udri – ostavljajući prostora uspaljenima da činodejstvuju u svim sferama. Kakav poraz civilizacijskih tekovina, kakav trijumf osionosti i primitivizma!

Comments are closed.