“Nisu samo pluća problem, imali smo kovid pacijente koji su preminuli zbog promena na bubrezima, srcu…”

0
Profimedia

(Beta) – Direktor Kliničkog centra Kragujevac Predrag Sazdanović izjavio je da su svi resursi upregnuti samo protiv kovida i da su najveće žrtve, u prenesenom smislu, “non-kovid” pacijenti.

On je u emisiji “Upitnik” na Radio-televiziji Srbije (RTS) rekao da će se tek na kraju godine možda saznati koliko je hiljada pacijenata preminulo od cerebrovaskularnih i kardiovaskularnih oboljenja.

“Mi to sve radimo u KC ali u mnogo, mnogo manjem obimu. To konkretno znači da se povećavaju liste čekanja za interventnu kardiologiju, interventna neuroradiologija radi smanjenim kapacitetom, jednostavno ne možemo da postignemo. Nama je pola anesteziologije u kovidu u ovom trenutku”, rekao je on.

Upozorio je na skok broja pacijenata sa “hroničnim nezaraznim bolestima” na kraju godine zbog toga što su nisu lečeni kako treba zato što nije bilo kapaciteta za to.

On je pozvao građane na odgovorno ponašanje u vreme epidemije, kako bi KC mogao da leči i izleči pacijente koji imaju “non-kovid” bolesti.

Prema njegovim rečima u Kliničkom centru Kragujevac rađeno je nekoliko naučnih studija i ustanovljeno da zbog infekcije koronavirusom dolazi do smanjenja volumena pluća koje traje jako dugo i oporavak je vrlo težak.

“Nisu samo pluća u pitanju, nego ovaj virus i na drugim organima pravi promene. Imamo nekoliko pacijenata koji su nažalost izgubili život zbog promena na bubregu, iako su izašli iz pneumonije, ili su preminuli od srca”, rekao je Sazdanović.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500