“Nisu ništa pipnuli, ali eto sada se i oni oglašavaju”: Šarčević kaže da diplome iz Srbije nisu pod znakom pitanja u inostranstvu

0
BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO

Ministar prosvete Mladen Šarčević kazao je da diplome stečene u Srbiji nisu pod znakom pitanja u inostranstvu, niti je tamo na bilo koji način ugroženo njihovo priznavanje prilikom nastavka školovanja ili zapošljavanja.

Šarčević je za “Blic” rekao da će u aprilu biti potpisan sporazum Srbije s Kinom o direktnom priznavanju diploma za srednje škole i fakultete. “To govori da su diplome iz Srbije stabilne i validne”, kazao je ministar.

Šarčević je naveo da je Evropska asocijacija za obezbeđenje kvaliteta u visokom obrazovanju (ENQA) reguliše da li se kvalitetno akredituju visokoškolske ustanove, a ne diplome. “To su dva odvojena koloseka. Odluka nema nikakve posledice po diplome, niti šire posmatramo, utiče kvalitet našeg visokoškolskog obrazovanja, niti znači da je kvalitet opao”, kazao je Šarčević.

Dodao je da niko od ranijih ministara prosvete, koji se oglašavaju, nije pokrenuo ključna pitanja u vezi sa obrazovnim sistemom Srbije. “Nisu ništa pipnuli, ali eto sada se i oni oglašavaju. Evropska asocijacija ENQA je bivšu Komisiju za akreditaciju i proveru kvaliteta (KAPK) stavila iz punopravnog članstva u članstvo pod nadgledanjem, jer to telo nije bilo nezavisno”, naveo je Šarčević.

On je kazao da je osnovano Nacionalno telo za akreditaciju (NAT) i da je to “nezavisno telo”, na koje sada idu prijave za akreditaciju visokoškolskih ustanova. “NAT ima svoj Upravni odbor, Etički odbor, a u okviru tog tela formirana je nova komisija za akreditaciju i proveru kvaliteta (KAPK). Ministarstvo nema pravo da se meša u rad tih tela i to javnost mora da zna”, rekao je Šarčević.

Prema njegovim rečima, njegovo Ministarstvo temeljno radi na reformi obrazovanja, koja mora da “sve stvari dovede na viši nivo”.

“Ministartsvo izlazi sa Akcionim planom tokom ovog meseca, strategija je pred javnosti u junu, a zakoni u kojima su tražene izmene su na jesen. Mi svoj deo radimo, medjutim, moraju i drugi da odrade svoj deo posla”, rekao je ministar prosvete za Blic.

Po navodima pojedinih medija, Srbija je izgubila i članstvo u ENQA i validnost diploma stečenih u Srbiji.

(Beta)