“Niste jaki i veliki ukoliko bijete žene…”: Više od 400 dece je ostalo bez majki zbog porodičnog nasilja

1
Foto: Profimedia

Mreža Žene protiv nasilja pozvala je sve relevantne nadležne državne institucije da pravovremeno reaguju i spreče nasilje nad ženama i ubistva žena kao i da uspostave i vode evidenciju o takvim slučajevima i njihovim uzrocima i posledicama.

U saopštenju povodom nacionalnog Dana sećanja na žene žrtve nasilja u porodici, ta organizacija podsetila je da je od početka 2020. godine, u porodično-partnerskom nasilju ubijeno šest žena, a u poslednje dve decenije više od 300.

Zbog porodično-partnerskog nasilja više od 400 dece ostalo je bez majki, pokazali su podaci koje su aktivisti Mreže Žene protiv nasilja i Autonomnog ženskog centra prikupili iz medijskih izveštaja.

“Ubice su najčešće partneri, a najveći broj ubistava počinjen je vatrenim oružijem i nožem. Upozoravamo da brojke mogu biti veće, jer su podaci prikupljani iz medijskih izveštaja, a zvanična statistika o broju femicida ili ubistava žena u Srbiji još ne postoji”, navodi u saopštenju.

Podseća se da je 18. maj, Dan sećanja na žene žrtve nasilja u porodici u Srbiji ustanovljen 2017. godine, na osnovu odluke Vlade Srbije, koja je doneta na inicijativu Mreže Žene protiv nasilja, koju je potpisima podržalo 8.000 građanki i građana u 25 gradova, i na zvanični predlog Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

Povod za pokretanje inicijative bili su zločini počinjeni 2015. godine, kada je tokom samo tri dana, od 16. do 18. maja, u Velikoj Plani, Kanjiži, Čačku i Beogradu, ubijeno sedam žena.

Mihajlović: Više od 400 dece u Srbiji zbog nasilja ostalo bez majki u prethodnih 10 godina

Povodom Dana sećanja na žene žrtve nasilja, predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je da je bog tolikog broja ubistava više od 400 dece ostalo bez majki.

“Danas je 18. maj i četvrtu godinu zaredom mi se sećamo žena koje su izgubile život u porodičnom ili partnerskom nasilju, ali ne samo to, mi danas kažemo: Stop nasilju nad ženama”, rekla je Mihajlović, saopštilo je njeno Ministarstvo.

Ponovila je da je jedan od prioriteta rada Vlade Srbije borba protiv nasilja nad ženama, ali i da nema tog zakona i te institucije i te vlade na svetu koja se može izboriti sa ovim problemom ukoliko se svi ne uključe u borbu protiv nasilja nad ženama.

“I zato je moja poruka danas prvo muškarcima: Niste jaki i veliki ukoliko bijete žene, ali ste veliki, jaki i snažni ako prijavite nasilje i borite se protiv toga, bez obzira na to da li je nasilnik vaš brat, otac, drug ili prijatelj”, kazala je Mihajlović.

Ona je poručila ženama u Srbiji da nisu same.

“Tu smo svi zajedno da se izborimo sa nasiljem nad ženama. Zato vas pozivam da prijavite nasilje”, rekla je ministarka.

(Beta)

1 KOMENTAR

Comments are closed.