“Ništa nije dogovoreno, pregovori se nastavljaju”: Srpska delegacija i EU demantovali tvrdnje kosovskog pregovarača

0
(beta/AP Photo/Bojan Slavkovic)

U Briselu je večeras u delegaciji Beograda za Tanjug potvrđeno da nikakav dogovor sa prištinskom stranom još nije postignut.

Kako je rečeno, delegacija Beograda još se nalazi u zgradi Evropske službe za spoljne poslove, a pregovarač Prištine Besnik Bisljimi ranije je napustio zgradu.

Portparol EU Peter Stano na Tviteru je objavio večeras da sastanak glavnih pregovarača Beograda i Prištine uz posredovanje specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka u Briselu i dalje traje i da se pregovori nastavljaju.

Bisljimi je novinarima ispred zgrade EEAS-a rekao da je na sastanku u Briselu postignut načelni dogovor o povratku slobode kretanja između dve strane i da se čeka pristanak Beograda.

Kosovski pregovarač: “Dogovor je postignut”

Delegacije Beograda i Prištine postigle su u Briselu načelan dogovor o rešenju krize na administrativnim prelazima na severu Kosova. Kako je novinarima u Briselu rekao glavni pregovarač Prištine Besnik Bisljimi, dogovor je postignut u tri tačke.

Prva tačka predviđa da se na administrativnim prelazima više neće skidati tablice, niti će se izdavati probne tablice, i ta mera bi trebalo da počne da se primenjuje u ponedeljak.

Kako je objasnio Bisljimi, sporazum predviđa da i srpska i kosovska strana od iduće nedelje koriste nalepnice, umesto da skidaju registarske tablice.

Druga tačka predviđa formiranje radnih grupa za trajno rešenje pitanja slobode kretanja, u roku od šest meseci.

Treća tačka predviđa povlačenje ROSU, kako bi na njihovo mesto došao Kfor. Priština povlačenje specijalnih jedinica kosovske policije uslovljava uklanjanjem barikada koje su postavili predstavnici Srba, precizirao je Bisljimi.

„Prema ovom sporazumu, u subotu će KFOR biti raspoređen na punktovima, a nakon nekoliko sati zanemiće jedinice specijalne policijske jedinice, koje će, paralelno sa barikadama, napustiti granične prelaze“, rekao je predstavnik Prištine.

Pregovori nisu gotovi, delegacija Beograda kod Lajčaka

Sastanak delegacije Beograda sa Lajčakom je u toku.

Portparol EU Peter Stano oglasio se u međuvremenu na Tviteru, ističući da pregovori Beograda i Prištine nisu još završeni.

„Pregovori se nastavljaju kako bi se našlo rešenje za trenutnu krizu na severu Kosova“, naveo je Stano.