Nissan Ariya: potpuno električni coupé-crossover

  0

  Nissanova stručnost u području električnih vozila i najnovija tehnologija povezivanja u elegantnom coupé-crossoveru

  Nissan je danas predstavio potpuno novi električni coupé-crossover Nissan Ariya kojim najavljuje budućnost svojih električnih vozila. Digitalno svetsko predstavljanje novog električnog modela održalo se u Nissanovom paviljonu u Yokohami koji će uskoro biti otvoren.

  Ariya – Nissanov potpuno novi električni coupé-crossover nudi snažna ubrzanja, uglađen i tihi rad kao i udobnu i luksuznu, gotovo salonsku unutrašnjost. Sistemi za pomoć u vožnji, glasovno upravljanje i potpuna povezanost povećavaju sigurnost na putu i stvaraju udobnost za vozača i putnike. Zahvaljujući dometu do 500 km (mešoviti ciklus vožnje prema WLTP-u, homologacija u toku), Ariya je savršen partner za svakodnevnu vožnju i duža putovanja.

  Nissan Ariya zasniva se na konceptnom vozilu sličnog imena koji je predstavljen na Sajmu automobila u Tokiju 2019  , premda smo elemente njegovog dizajna prvi put mogli videti još u modelu IMx, predstavljenom na sajmu automobila u Tokiju 2017. Reč je o prvom serijskom modelu koji otkriva novi električni identitet marke Nissan i koji nas uvodi u novu eru automobilske industrije u kojoj će elektrifikacija, optimizirana arhitektura platforme i napredna inteligencija biti standard.

  „Ariya je odraz naše posvećenosti tome da olakšamo živote svojim kupcima”, izjavio je Ashwani Gupta, Nissanov operativni direktor. „Povezujući napredan dizajn, snažne motore i besprekornu prostranu unutrašnjost ispunjenu naprednom tehnologijom, Ariya nudi udobnost i praktičnost ne samo za vozača, već i za ostale putnike.”

  Postavljena na najnovijoj Alijansinoj električnoj platformi, Ariya upotpunjuje  strategiju Nissanove inteligentne mobilnosti kojom Nissan želi učiniti svoja vozila još privlačnijim i ostvariti krajnji cilj: budućnost vožnje bez emisija i sprečiti saobraćajne nesreće.

  Ariya se temelji na tri stuba Nissanove inteligentne mobilnosti (inteligentna snaga, inteligentna vožnja i inteligentna integracija). To znači da kombinuje napredne tehnologije električnih vozila sa novim nivoom veze između čoveka i mašine, pružajući potpuno novo iskustvo u vožnji.

  Dizajn: potpuno obnovljen izgled

  Spoljašnji dizajn

  Funkcionalnost i estetika nadmeću se u ovom elegantnom i tehnološki naprednom vozilu. Potpuno električna platforma novog vozila omogućila je dizajnerima da prevaziđu dosadašnja ograničenja te na nov način iskoriste postojeće komponente.

  Ariya je utelovljenje Nissanove nove filozofije dizajna i ujedno prvi kontakt kupca sa Nissanovom inteligentnom mobilnošću. Ta nova filozofija se temelji na bezvremenskom japanskom futurizmu – upečatljivom japanskom dizajnu prezentovanom na snažan i moderan način. Dizajneri Ariyu opisuju kao uglađeno, senzualno ibesprekorno vozilo kako bi naglasili da je reč o električnom vozilu koje uz napredne vozne karakteristike pruža i nov pogled na dizajn, funkcionalnost i iskustvo vlasništva.

  Japanski izraz iki karakteriše revolucionarnu prirodu, elegantnog i svežeg prednjeg kraja neprekidnih linija. Vozilo se ističe novom prednjom maskom u obliku štita, osmišljenom za eru električnih vozila. Ispod glatke površine trodimenzionalne maske sa uzorkom kumikija smešteni su senzori sistema ProPilot i senzori za prepoznavanje pametnog ključa, što svedoči o savršenoj ravnoteži estetike i funkcionalnosti.

  Obnovljen logotip marke jasno je istaknut na centralnom delu aerodinamičnog štita zahvaljujući 20 LED svetlosnih elemenata koji ga okružuju. Obnovljeni logotip marke je izraz Nissanove posvećenosti razvoju inovativnih rešenja kroz rušenje ustaljenih konvencija. Dizajn, koji zadržava simbole sunca i prepoznatljive linije, ujedno je i priznanje Nissanove istorijske baštine i obećanje marke koja nastoji da razvije buduće usluge mobilnosti i elektrifikacije.

  Donji deo štita, kao i logotip, blago će zasvetleti kada je Ariya spremna za pokret. Kombinacija uskih LED svetala sa četiri 20-milimetarskim mini projektorima i pokazivača smera sa sekvencijalnim uključivanjem stvara prepoznatljiv svetlosni potpis V-motion.

  Zahvaljujući niskom krovu uglađenih linija, Ariya deluje kao da jednostavno klizi kroz vazduh. Sportski 19-inčni naplatci (zasvisi od nivoa opreme, dostupni su i 20-inčni naplatci) ističu dinamičan stav i sportski karakter vozila.

  Neprekidna vodoravna linija proteže se čitavom bočnm stranom spajajući prednji i zadnji kraj, čime se postiže vizualna oštrina i dramatičnost iz svakog ugla.

  Zadnji deo Nissana Ariya odlikuje se C-nosačem koji se neprimetno stapa sa poklopcem prtljažnika. Zadnje svetlo u obliku neprekidne linije se priguši kada je vozilo parkirano. Crveno svetlo ponovno se uključuje kada se vozilo pokrene. Zadnji blatobrani i povišeno zadnje krilo nimalo ne skrivaju električnu snagu ovog vozila.

  „Spoljašnje dimenzije Nissana Ariya otkrivaju mogućnosti Nissanove potpuno električne platforme”, izjavio je potpredsednik sektora za dizajn Giovanny Arroba.  Agresivna linija krova i široki točkovi ostavljaju utisak elegantnog vozila koje je i sportsko i luksuzno.”

  Novi dvobojni dizajn karoserije u bakarnoj boji „Akatsuki” nadahnut je trenutkom pre svitanja, u kom se sunce probija kroz noć u susret novom danu. Krov u kombinaciji crne i boje bakra naglašava fluidne linije i suptilno kretanje električnog vozila, dok sama boja bakra simbolizuje električnu vodljivost i najavljuje novu eru automobilske industrije.

  Ariya je dostupna u ukupno šest dvobojnih kombinacija sa crnim krovom i u četiri upečatljive jednobojne kombinacije.

  Dizajn unutrašnjosti

  Definisana japanskim izrazom ma koji označava otvor u prostoru i vremenu, unutrašnjost Nissan Ariya dizajnirana je tako da bude što praktičnija i udobnija. U odnosu na tradicionalno uređen putnički prostor, unutrašnjost Nissana Ariya slična je lounge baru na svemirskom brodu; elementi od kojih je sačinjena podstiču radoznalost i naslućuju performanse vozila. Zahvaljujući potpuno novoj električnoj platformi, Ariya se može pohvaliti jednim od najprostranijih putničkih prostora u klasi.

  Kompaktni motori omogućili su Nissanovim inženjerima da ugrade klimatizovan sistem ispod poklopca motora (na mestu na kom se u tradicionalnim vozilima nalazi benzinski motor) i tako oslobode unutrašnjost od neželjenih elemenata kao što su prenosni tunel i električni sistemi ispod armaturne ploče. Pored toga, ravan pod omogućio je ugradnju akumulatora u podnožje vozila, a uska sedišta stvorila su dovoljno prostora za noge i olakšala interakciju između putnika u prednjem i zadnjem delu vozila.

  Tihi električni motor i bogata zvučna izolacija stvaraju utisak izuzetno mirne unutrašnjosti kako bi se svi putnici mogli opustiti i uživati u gotovo salonskoj atmosferi.

  Putnici na prednjim sedištima će uživati u minimalističnoj armaturnoj ploči koja se neprimetno stapa sa ostatkom unutrašnjosti i vratima i koja je pošteđena dugmadi karakterističnih za konvencionalna vozila. Dugmad klima-uređaja integrisani su u centralnom delu armaturne ploče i osetljivi su na dodir. Budući da prilikom dodira vibriraju, podsećaju na potrebu mehaničkih dirki. Prikazuju se samo onda kada je vozilo uključeno, zbog čega kokpit deluje sofisticirano i luksuzno.

  U centralnom delu ispod armaturne ploče krije se prostor za odlaganje i sklopivi sto. Inovativni stočić pretvara unutrašnjost u mobilnu kancelariju.

  Prilagodljiva centralna konzola može se pomerati prema želji vozača, njena podešavanja se mogu sačuvati kao deo vozačevog profila, koji se automatski aktivira svaki put kada vozite. Na njoj je smeštena i nova elektronska ručica menjača koja pojednostavljuje upravljanje zahvaljujući dodirnim komandama za promjenu načina rada.

  Putnici na zadnjem sedištu će uživati u veličini prostora za glavu i noge, naročito zahvaljujući ravnom podu koji im omogućava da jednostavno prekrste noge i opuste se. Ukrasni umetci u zadnjem delu takođe doprinose profinjenosti i udobnosti vozila. Tanka prednja sedišta postavljena su uz B-nosač kako bi putnici uživali u panoramskom pogledu. Ariya je opremljena i panorama krovom zbog čega pruža još veći utisak otvorenosti.

  „Unutrašnjost Nissana Ariya je udoban prostor u kom se vozači i putnici mogu opustiti tokom putovanja na stara i nova odredišta”, rekao je Arroba. „Nismo želeli da Ariya deluje kao preterano tradicionalno luksuzno vozilo. Materijali od kojih je izrađena njegova unutrašnjost pažljivo su odabrani kako bi se stvorio utisak prvoklasnog futurističkog vozila koje je istovremeno napredno i praktično.”

  e-4ORCE: Udobnost u vožnji i beskompromisne vozne karakteristike

  Verzije Nissana Ariya sa dvostrukim električnim motorom i pogonom na sve točkove preslikavaju Nissanovu najnoviju tehnologiju pogona na sve točkove e-4ORCE. Slovo „e” u nazivu
  e-4ORCE označava da je reč o pogonskom sistemu sa potpuno električnim motorom. „4ORCE” (izg. force) označava fizičku snagu i performanse vozila, dok se „4” odnosi na pogon na sva četiri točka. Tehnologija e-4ORCE inspirisana je Nissanovom dugom tradicijom u razvoju terenskih i sportskih vozila, posebno ATTESSA E-TS sistemima za raspodelu obrtnog momenta za Nissan GT-R i inteligentnim pogonom na sve točkove Nissana Patrol.

  Isporuka snage i sistem kočenja prilagođeni su tako da pruže najveću udobnost i stabilnost u vožnji. Tehnologija e-4ORCE povećava sigurnost vozača tako što verno prati zadanu putanju na gotovo svim vrstama terena, bez potrebe za dodatnom intervencijom ili promenom stila vožnje. Npr. prilikom vožnje u krivinama prekrivenim snegom, vozilo može bez problema pratiti putanju zahvaljujući izuzetno preciznom nadzoru motora i sistemu kočenja. Sigurno upravljanje na svim vrstama terena pretvara vožnju u još veće uživanje.

  Inženjeri su spojili dual električni motor i sistem e-4ORCE kako bi postigli neuporedivu udobnost u vožnji. Uzdužna oscilacija vozila smanjuje se zahvaljujući prikupljanju energije kočenja pomoću zadnjeg motora, a standardno prikupljanje energije kočenja pomoću prednjeg motora, što je karakteristično za električna i hibridna vozila.

  „Precizni sistem nadzora motora prilagođava ponašanje vozila prilikom kočenja kako bi vozač, i naročito ostali putnici, uživali u udobnoj vožnji” rekao je Ryozo Hiraku, glavni stručnjak Nissanovog sektora za razvoj motora i električnih vozila.

  Uz poboljšanu raspodelu obrtnog momenta na prednje i zadnje točkove, sistem primjenjuje nezavisno kočenje svih točkova kako bi povećao snagu vuče svakog točka u krivinama. Zahvaljujući tome vozilo savršeno prati krivinu uz minimalno okretanje upravljača.

  „Inteligentna snaga Nissana Ariya jedan je od stubova na kojima je izgrađen Nissanov DNK”, rekao je Makoto Fukuda„Često se govori o vremenu koje je električnim vozilima potrebno da ubrzaju od 0 do 100 km/h, iako su dobre vrednosti ubrzanja zapravo sasvim uobičajene za takva vozila.” Ariya je takođe brza na ravnim putevima, ali svoje iskoristive performanse dokazuje i na različitim terenima  poput snežnih planinskih puteva ili klizavih gradskih puteva.

  Inteligentna snaga: izvanredne performanse električnih vozila koje zadovoljavaju širok spektar potreba

  Potpuno električni motor Nissana Ariya je primer besprekorne integracije napredne tehnologije električnih vozila. Snažan pogon, brojne mogućnosti punjenja i povećan domet pružaju novu dimenziju vožnje bez emisija.

  Sa ukupno pet osnovnih modela dostupnih na evropskom tržištu, uključujući verzije sa pogonom na dva ili četiri točka, Ariya ispunjava potrebe širokog kruga kupca.

  Ariya 63 kWh je verzija sa pogonom na dva točka. Stvorena je za gradsku i prigradsku vožnju i namenjena je onima koji traže kvalitetno i prefinjeno električno vozilo nove generacije. Ariya 87 kWh je verzija sa pogonom na dva točka koja u odnosu na verziju od 63 kWh nudi snažniji motor i veći domet, zbog čega je idealna za duža putovanja.

  Ariya e-4ORCE 63 kWh je verzija sa pogonom na 4 točka koja se u svom segmentu izdvaja konkurentnim odnosom performansi i cene. Ta verzija uz jednak domet nudi sjajne performanse i inovativne tehnologije, uključujući dual električni motor i tehnologiju e-4ORCE koja omogućava ravnomernu i predvidljivu raspodelu snage na sva četiri točka.  Ariya e-4ORCE 87 kWh je verzija sa  pogonom na sve točkove koja osim većeg dometa nudi i besprekornu snagu zahvaljujući tehnologiji e-4ORCE. Ariya e-4ORCE 87 kWh Performance predstavlja sam vrh ponude ovog modela. Osim većom snagom, ta verzija se izdvaja najboljim odnosom performansi i tehnologije.

  Bilo da je reč o verziji sa pogonom na dva ili četiri točka, snaga i performanse Nissana Ariya učiniće svakodnevna putovanja uzbudljivijim i podstaći vozače da idu još dalje. Kako ih ništa ne bi ometalo u tome, Ariya će omogućiti vuču prikolice mase do 1500 kg.

  U skladu sa Nissanovom tradicijom proizvodnje automobila koji se ističu zabavnim i uzbudljivim voznim karakteristikama, potpuno nova električna platforma unapređena je kako bi pružila vrhunsko upravljanje. Paket baterija smešten ispod centralong dela rezultirao je niskim težištem vozila i gotovo ravnomernom raspodelom mase na prednju i zadnju osovinu. Zahvaljujući plosnatom paketu baterija i ugradnji poprečnog nosača u njeno kućište, postignut je ravan izgled poda pa je značajno povećana krutost vozila.

  U zadnjem delu vozila nalaze se multi-link i zadnji električni motor (zavisi o verziji) koji pružaju savršenu ravnotežu udobnosti u vožnji, voznih karakteristika i performansi.

  Zahvaljujući tri načinima rada – Standard, Sport i ECO (verzije opremljene tehnologijom e-4ORCE imaju i način rada Snow) – vozači mogu da prilagode vožnju svom raspoloženju i vrsti puta. Izrazito kruta karoserijska struktura i super odzivan upravljački sistem stalka i zgloba pružaju vozilu jasan odziv za skretanje, dok njegova skoro 50:50 prednja / zadnja raspodjela težine – omogućava baterija postavljena ispod poda u sredini vozila – pomaže Nissan Ariya da se ponaša predvidljivo kroz sve vrste uglova.

  Osim što se odlikuju impresivnim dometom u svom segmentu, sve verzije Nissana Ariya omogućavaju i snažno prikupljanje energije kočenja kao i brzo punjenje na evropskim punionicama sa kombinovanim sistemom punjenja (CCS). Za to je delimično zaslužan termički nadzor baterije koji neprestano optimizuje radnu temperaturu baterije sa tehnologijom hlađenja.

  Verzija Nissan Ariya 63 kWh je opremljena punjačem snage 7,4 kW za punjenje na kućnoj utičnici. Verziju sa baterijom kapaciteta 87 kWh je takođe moguće puniti kod kuće pomoću trofaznog punjača snage 22 kW. Ariya omogućava i punjenje na brzim punionicama snage do 130 kW kako biste bili bezbrižni tokom dužih putovanja.

  Inteligentna vožnja: bezbrižna vožnja uz naprednu tehnologiju

  Nissanove najnovije tehnologije, uključujući unapređenu verziju Sistema ProPilot, nude visoki nivo udobnosti i sigurnosti svim putnicima u Nissanu Ariya. ProPILOT, sistem za pomoć u vožnji koji je inače serijski dostupan u drugoj generaciji Nissana LEAF, vozačima pomaže da ostanu u sredini trake, olakšava vožnju u velikim gužvama i održava brzinu vožnje i razmak od vozila ispred.

  ProPILOT u kombinaciji sa Navi-link nudi još bolje iskustvo vožnje od prve verzije predstavljene u modelu LEAF. Osim što pruža podatke o stanju na putu i olakšava upravljanje  pomoću senzora, ujedno i pojednostavnljuje vožnju. Sistem se povezuje sa navigacionim sistemom i analizira podatke dobijene putem mape  kako bi prilagodio brzinu u skladu sa ograničenjem. Osim toga, sistem prilagođava brzinu vozila. Naprimer, lagano će usporiti kada se približite oštroj krivini kako bi vožnja bila prijatna za sve putnike.

  Nakon što stignete na odredište, sistem  ProPILOT Park će vam pomoći da pronađete parking mesto i parkirati vozilo umesto vas! Tri jednostavna koraka za parkiranje napred, unazad ili bočno učiniće da se uvek bezbrižno parkirate.(dostupno u određenim zemljama).

  Osim potpuno novih tehnologija koje vožnju čine glatkom i opuštajućom, Nissan Ariya opremljena je i isprobanim sistemima za pomoć u vožnji u kojima uživaju stotine hiljada kupaca širom sveta. Papučica e-Pedal, prvo predstavljena u Nissanu LEAF, omogućava vozačima da pokrenu vozilo, ubrzaju ili uspore do zaustavljanja upotrebom samo papučice gasa. Želite li da usporite, dovoljno je otpustite pritisak sa papučice gasa. Papučica e-Pedal će aktivirati usporavanje električnog motora. Kada se vozilo u potpunosti zaustavi, kočnice se automatski aktiviraju kako bi ono ostalo u mestu. U slučaju da je vozilo zaustavljeno na duže vreme, aktivira se električna parkirna kočnica. U verzijama opremljenim tehnologijom e-4ORCE, obrtni moment ravnomerno se raspoređuje na prednje i zadnje točkove za još udobnije zaustavljanje. 

  Nissan Ariya opremljen je i inovativnim sigurnosnim karakteristikama koje omogućavaju 360 stepeni nadzor nad vozilom, među njima i prepoznatljivi Nissanov sistem Safety Shield koji uključuje Intelligentni Around View Monitor, Inteligentni sistem upozorenja na frontalni sudar, Inteligentni sistem kočenja u nuždi i sistem automatskog kočenja zadnjih točkova u hitnom slučaju. 

  Inteligentna integracija: budite obavešteni u vožnji i iskoristite pun potencijal Nissana Ariya

  Ariya utelovljuje Nissanovu filozofiju intuitivnog i uzbudljivog dizajna. Zbog toga je opremljena najnovijim karakteristikama povezanosti. Nissanova inteligencija lične asistencije sadrži hibridni sistem glasovnog upravljanja sa naprednim prepoznavanjem prirodnog jezika kako bi vozač dobio potrebne informacije bez skretanja pogleda sa puta.

  Zahvaljujući vrhunskoj povezanosti, vozači naprimer mogu proveriti status baterije dok za stolom uživaju u jutarnjoj kafi. Usluga inteligentnog planiranja rute podsetiće vas na planirano vreme polaska kako biste svuda stigli na vreme. Sistem tokom vožnje nadzire stanje na putu i predlaže alternativne rute kako bi sratio vreme putovanja. Pomoću aplikacije za pametne telefone NissanConnect vozač može prilagoditi klima-uređaj : zagrejati ili rashladiti vozilo pre ulaska.

  Kada se približite Nissanu Ariya sa inteligentnim ključem, vrata će se otključati. Prednja i zadnja svetla, kao i Nissanov logotip, automatski će zasvetleti u znak prepoznavanja vozača. Putnički prostor postepeno će se osvetliti nakon otvaranja vrata kako bi vozač i putnici jasno videli čitavu unutrašnjost. Sedišta, položaj upravljača i automatska klizna centralna konzola prilagođavaju se u skladu sa sačuvanim vozačevim profilom koji je povezan sa inteligentnim ključem. Unutrašnjost je osvetljena u stilu tradicionalnih japanskih svetiljki andon. Nakon što se putnici udobno smeste, a vrata zatvore, svetlo će se prigušiti kako bi vozač pritisnuo dugme Start. Dugme svetli pulsirajućim efektom kojim podseća vozača da stavi ruke na upravljač.

  Ispred vozača jedan pored drugog prikazuju se 12,3-inčni ekran instrument ploče i 12,3-inčni ekran multimedijskog sistema. Zato vozač ne mora da skreće pogled sa puta: sve potrebne informacije može brzo proveriti na vodoravnom ekranu. Dva vodoravno postavljena ekrana vozačima pružaju najvažnije informacije o vožnji koje je moguće pretraživati pokretom prsta, kao što je status baterije, preostali domet i upute sistema navigacije. Moguće je prilagoditi prikaz informacija te ih prebacivati s jednog na drugi ekran kako bi iskustvo za upravljačem bilo potpuno presonalizovano.

  Ariya se može pohvaliti i najvećim head-up ekranom u boji u segmentu. Taj ekran  prikazuje slične informacije kao i instrument tabla, uključujući najnovije informacije o vožnji koje se na nenametljiv način prikazuju u vozačevom vidnom polju.

  Nakon što izgovore „Zdravo Nissan” putnici mogu glasovnim putem zatražiti informacije o vožnji, upravljati rutom i pretraživati znamenitosti. Posebne funkcije omogućavaju vozaču da bez skretanja pogleda sa puta odabere željenu muziku ili prilagodi temperaturu u unutrašnjosti. Nissan Ariya opremljen je hibridnim sistemom glasovnog upravljanja koji se zasniva na prepoznavanju prirodnog jezika, zbog čega je vozilom moguće upravljati kao da razgovarate. Zahvaljujući ugrađenoj 4G vezi, sistem može pristupiti podacima u oblaku kako bi bolje odgovorio na specifične zahteve putnika.

   „Nissanov inteligentni lični pomoćnik odraz je omotenashija – japanskog običaja izražavanja apsolutnog poštovanja kupcu”, rekao je Fukuda. “Stoga pruža potpuni doživljaj u vozilu i van njega. Ariya se prilagođava vašem životnom stilu bilo da ste kod kuće ili na putu.”

  Ariya je takođe prvi Nissanov model koji omogućava daljinsko ažuriranje putem interneta. Ta tehnologija automatski ažurira različite sisteme u vozilu – konkretno, multimedijski sistem, električnu arhitekturu, sistem nadzora šasije, klima-uređaj i postavke električnog vozila – kako zbog toga ne biste morali posećivati servis. Zahvaljujući periodičnim ažuriranjima u stvarnom vremenu, Ariya uviek radi punim kapacitetom. Dvostruki memorijski blok omogućava ažuriranje Sistema tokom vožnje. Ažuriranje se preuzima i čuva u zaseban memorijski blok. Kada sistem potvrdi preuzimanje, prebacuje se na ažurirani memorijski blok. Ažuriranja se preuzimaju brzo i jednostavno kako bi integracija novih karakteristika tekla besprekorno.

  Budućnost električnih vozila je pred nama

  Coupé-crossover Nissan Ariya je uvertira  novu eru električnih vozila, ali i obećanje neverojatno snažnih i glatkih ubrzanja koje omogućuj najnovije tehnologije Nissanove inteligentne mobilnosti. Te tehnologije su stvorene da  pomognu vozaču, odgovore na njegove potrebe i poštuju njegove želje. Dizajn nadahnut bezvremenskim japanskim futurizmom ostavlja utisak dobrodošlice koji prevazilazi očekivanja putnika.

  „U Nissanu otvaramo novo poglavlje, a ono počinje Ariyom”, objašnjava Gupta. „Cilj nam je bio da proizvedemo električno vozilo sa naglašenim zabavnim voznim karakteristikama ali istovremeno i da osiguramo najveći nivo udobnosti I sigurnosti  Nije samo reč o sjajnom električnom crossoveru, već o sjajnom vozilu uopšte – istinskoj čudesnoj snazi koja će nas odvesti u budućnost.”

  Više informacija o dostupnosti Nissan Ariya i cenama u Evropi biće objavljeno u sledećim mesecima.