“Nismo srećni zbog odluke Izraela u vezi sa Kosovom, to će sigurno uticati na naš odnos sa Tel Avivom…”

1
(BETAPHOTO/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE/MO)

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković je rekao da nije zadovoljan zbog uspostavljanja odnosa Priština i Tel Aviva.

On je rekao da će uspostavljanje diplomatskih odnosa “nesumnjivo uticati na odnose Srbije i Izraela”.

“Mi zbog toga niti smo srećni niti smo zadovoljni. Izrael je sam izabrao da mu je važniji interes vezivanja za SAD i ono što je važno Sjedinjenim Državama nego što je to Srbija i to je njihovo legitimno pravo. Ono što je važno jeste da mi u tom procesu na takav način nismo učestvovali, da predsedik Vučić nije prihvatio da potpiše poziv Izraelu da prizna Kosovo i obrnuto, da smo rekli da to nije nešto to je naša međunarodna politička pozicija”, rekao je Selaković, a prenosi RTS.

Istakao je da će biti vrlo zanimljivo videti hoće li biti nekih “muslimanskih i arapskih zemlja koje će posle ovoga priznati nezvisnost Kosova”.

“Ja sam uveren da neće i mišljenja sam da će to biti veoma teško kada to gledate iz tog ugla. Mi smo u odnose sa državom Izrael, posebno u posledih sedam godina, uložili ozbiljne napore, mnogo smo ulagali u odnose između srpskog i jevrejskog naroda i zato nismo srećni zbog ovoga, ali videćemo kako će se stvari ubuduće dešavati”, naveo je ministar.

“Ono što je ovde bilo indikativno jeste upinjanje iz petnih žila jednog visokog zvaničnika Stejt departmenta, Metjua Palmera, da do ovoga dođe, da se ta stavka u sporazumu SAD, Izraela i takozvanog Kosova primeni, pa ćemo se videti da li će se toliko truditi i da li će toliko upinjati da se primene i one druge delove sporazuma između SAD i Srbije, da li će takozvano Kosovo pristupiti mini-Šengenu, da li ćemo izvršiti energetsku diverzifikaciju”, poručio je Selaković.

1 KOMENTAR

Comments are closed.