“Nismo sakrili da putujemo, nismo bili neodgovorni”: Kako su zaraženi hrvatski doktori išli na skijanje u Austriju i ko je kriv za unošenje koronavirusa u bolnicu

0
Ilustracija. Foto: Profimedia

Četvoro lekara iz bolnice Rebro poslali su sinoć zajedničko saopštenje o famoznom skijanju u Austriji i infekciji koronavirusom u najvećem hrvatskom KBC-u svim merodavnim telima u sistemu zdravstva, nakon što  je direktor KBC-a Zagreb izjavio da je troje od njih sakrilo put u Austriju i svojim neodgovornim ponašanjem donelo virus u bolnicu.

Putovanje nisu sakrili, njime nisu prekršili nijednu odluku ni preporuku nadležnih tela, niti su otišli mimo preporuke direktora, poručuju lekarou svom saopštenju resornom ministarstvu, dekanu Medicinskog fakulteta, direktoru KBC-a Zagreb, Centru civilne zaštite, direktorki Infektivne i drugim zdravstvenim autoritetima.  

“Iako je percepcija javnosti da je reč o putovanju tokom vikenda 13.-15. marta 2020., riječ je o putovanju u Austriju od 6. 3. do 8. 3. 2020. i u to vreme nije bilo zabrane putovanja od strane Centra civilne zaštite ili nekog drugo relevantnog tela, a jedina zemlja visokog rizika bila je Italija. Odmah po povratku 9.3., a u konsultaciji s infektolozima i prema tadašnjoj epidemiološkoj situaciji, inkriminiranim lekarima je bilo potvrđeno da  navedeno putovanje nije bilo u rizičnom području”, počinje saopštenje četvoro lekara koji su u jednom automobilu putovali i boravili u zajedničkom apartmanu. 

Oni nadalje navode kako 9. 3. Medicinski fakultet prima obaveštenje s preporukom Ministarstva da se odlože organizovana putovanja u inostranstvo, a 12.3. Centar civilne zaštite donosi odluku o obaveznoj samoizolaciji putnika iz Austrije.

Istog dana dekan Medicinskog fakulteta nalaže samoizolaciju i rad od kuće studenata i radnika Fakulteta koji su bili van RH u zadnjih 14 dana te stupanje u kontakt s epidemiologom u slučaju pojave simptoma.

Odmah po primanju tog dopisa, dvoje od inkriminiranih lekara, zaposleni na Fakultetu, odlaze u samoizolaciju.

Treća doktorka s Klinike za bolesti srca i vena, nije zaposlena na Fakultetu, a kako od njenog poslodavca, KBC-a Zagreb, nije išla takva preporuka, kontaktirala je usmeno glavnu sestru KBC-a koja je ujedno i voditeljka COVID odeljenja te bolnice, koja je onda kontaktirala epidemiologa.

Odgovor koji je doktorka dobila je da nema službene odluke njenog poslodavca kojom se nalaže samoizolacija. Konsultovana je i sekretarica Katedre za internu medicinu, koja je preporučila postupanje prema uputstvima Fakulteta, što je i učinjeno. 

“U međuvremenu, svi testirani radnici i bolesnici sa Klinike za bolesti srca i vena su COVID-19 negativni. Zaraženi delatnici Klinike nisu bili u kontaktu s ostalim zaraženim delatnicima KBC-a Zagreb odnosno Medicinskog fakulteta u Zagrebu”, zaključuje se u saopštenju lekara pozvanih na odgovornost.