“Nismo mi samo startap nacija, sad smo poznati i po vakcinaciji. Izlazimo iz pandemije…”

0
Foto: Profimedia

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da je Izrael prva zemlja u svetu koja je izlazi iz pandemije koronavirusa zahvaljujući brzoj i efikasnoj kampanji vakcinacije.

Netanjahu je rekao za Foks njuz da se sa zelenim pasošem može ići u restorane, pozorišta, na sportske događaje, ocenivši da je jevrejska država uveliko završila sa pandemijom.

„Izrael je bio poznat i sada je, kao startap nacija. Od danas će isto biti poznat kao zemlja vakcinacije. Mi pružamo primer svetu, vrlo smo ponosni na to“, dodao je izraelski lider, ali je napomenuo da ne misli da je sve gotovo i da će se maske nositi još izvesno vreme.

Izraelski mediji navode da zdravstveni zvaničnici u Izraelu ne dele sasvim Netanjahuovo uverenje, jer su upozorili da bi novi sojevi virusa mogli da naruše planove o brzom vraćanju normalnom životu.

U Izraelu je prvom dozom vakcine Fajzer/Biontek vakcinisano više od polovine od ukupno 9,3 miliona stanovnika, a gotovo 40 odsto ih je primilo i drugu dozu, više nego u bilo kojoj zemlji usvetu.

Netanjahu je najavio da će se ekonomija vratiti potpuno u kolosek do 5. aprila.

On se nada da će uspešna vakcinacija doprineti njegovoj pobedi na opštim izborima 23. maja.