“Nisam upravljao procesima u Crnoj Gori…”

0

(Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić negirao je danas da je upravljao bilo kakvim procesima u Crnoj Gori povodom ustoličenja mitropolita Srpske pravoslavne crkve Joanikija na Cetinju.

Na konferenciji za novinare, Vučić je rekao da u danu ustoličenja nije razgovarao ni sa premijerom ni sa potpredsednikom Vlade Crne Gore, Zdravkom Krivokapićem i Dritanom Abazovićem, i da su sve takve tvrdnje izmišljene.

“Iako sam dobio pozivnicu, nisam otišao ni u Podgoricu ni na Cetinje. U čestitki mitropolitu Joanikiju sam istakao neophodnost popravljanja odnosa Srbije i Crne Gore. Čini mi se da sam u tom pismu govorio jezikom odgovornog predsednika, koji se na odgovoran način odnosi prema susednoj zemlji, poštujući njenu samostalnost”, kazao je Vučić.

Vučić je još jednom čestitao mitropolitu Joanikiju na ustoličenju i izrazio nadu da će Crna Gora “uspeti da prevazidje unutrašnje podele”.

“Ni na koji način ne želimo da utičemo, osim ako možemo da pomognemo u ekonomiji”, naveo je.

“Nema napretka u dijalogu jer Priština ne želi ni razgovor”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da napretka u dijalogu sa Prištinom nema jer kosovski predstavnici ne samo da ne žele dogovor, nego ne žele ni razgovor.

Na konferenciji za novinare u Beogradu, Vučić je rekao da je u tehničkom dijalogu, održanom juče i danas u Briselu, postignut mali napredak po pitanju nestalih, ali da je to “jedina dobra vest”.

“Druge vrste napretka nije bilo iz razloga što albanska strana ne samo da ne želi dogovor ni o čemu, nego ne želi ni razgovor. Ono sa čime oni dolaze u Brisel je uvredljivo za svakog”, kazao je Vučić.

Dodao je da “nije u stanju da dokuči do kraja zašto to rade”.