“Nisam tužilac, ali imam mozak. Đilas poseduje račune u inostranstvu, na nadležnima je da utvrde da li je to krivično delo…”

2
(BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/MO)

(Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da on zna da predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas ima bankovne račune u inostranstvu, ali da je na nadležnim organima da utvrde da li je to krivično delo, da li je platio porez i dividende na taj novac jer on nije tužilac.

“Nisam tužilac, ali imam mozak. A vi sebi dali za pravo da budete tužioci i branioci i da imate pravo na sve”, kazao je Vučić obraćajući se novinaru koji je postavio pitanje, nakon obilaska radova na brzoj pruzi Beograd – Novi Sad u Beškoj.

Vučić je rekao da su njega mediji “osudili” da je ubio Olivera Ivanovića, Vladimira Cvijana i da je umešan u proizvodnju droge na imanju Jovanjica.

“Ja bi trebalo da znam ko je kad postavio neku ploču, nadgrobnu ili ne? To lupetaju naši politički protivnici. Dve godine sudite i presuđujete o Jovanjici. Ja ne znam o čemu se radi, niko me nije pomenuo, niti mene ni moju porodicu ni u jednom dokumentu”, naglasio je on.

Vučić tvrdi da je Đilas “ukrao” oko 700 miliona evra, a da su to pokazali podaci Agencije za privredne registre (APR).

“Vi, političari, kojima je bio cilj da ubijate porodice političkih protivnika gotovo bukvalno – ne mislim pištoljima, nego lažima, organizovali ste ubice i one koji seku glave ne bi li vam rekli da donesete presudu protiv političkog protivnika”, rekao je on.

2 KOMENTARA

  1. Državu potpuno zabole, što ja nemam i ne mogu da dođem do posla! Niti to zna, niti je interesuje, da ja živim izdržavan bez dinara zarade 5 god do penzije. Država možda zna, a možda i ne, da li se ja bavim nečim u inostranstvu, i gde imam ili ne, bankovni račun! Pravo svakog građanina je da otvori račun u bilo kojoj banci na svetu. Stvar države je samo da proveri i ispita, da li je osoba otuđila, ukrala i proneverila neke pare, u ovoj državi. Kakvi porezi? Na čega? Nisi mi obezbedio posao, a hoćeš neke pare, koje sam ZARADIO i inostranstvu svojim radom, ili neradom! Ako sam negde u inostransvu nezakonito stekao neke pare, to je onda stvar te države i interpola a ne Srbije. Osim toga, to je i stvar banaka, da provere veće uloge, koje proveravaju u sadejstvu sa nadležnim organima svoje države. Do tih podataka ne mogu doći neki novinski istražitelji, stranih država!!!

    • Грађани Републике Србије могу отварати и користити рачуне код банака у иностранству, само ако обављају неки вид делатности у иностранству, било као запослени код страног или домаћег послодавца, а упућени на рад у иностранство. По обављању, тј. завршетку ангажовања, као резиденти Републике Србије, грађани су дужни да такав рачун угасе. Према томе, грађани (резиденти) Републике Србије (још увек) немају право слободног отварања рачуна код банака у иностранству. Сваки износ преко одређеног лимита се проверава на порекло. Небитна је чињеница да ли је неко некоме обезбедио посао, већ где је и колики порез плаћен. Ако је плаћен у иностранству, у Србији се подноси доказ и потом се поступа у складу са раликама у пореским стопама, уколико не постоји уговор о избегавању двоструког опорезивања за одређеном државом. НБС може потраживати податке о рачунима и стањима на рачунима у иностранству, од страних банака, за сваког држављанина Републике Србије. Стране банке, често приликом отварања оваквог рачуна у иностранству, обавештавају о тој чињеници свог (српског) клијента.

Comments are closed.