“Nisam saglasna sa ocenom da je odluka ‘duboko politička’. Ovo je isključivo akademsko pitanje”: Rektorka o doktoratu Malog

6
Foto: Đorđe Kojadinović za Nedeljnik

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović izjavila je za N1 da nije saglasna sa ocenom predsednika Republike Aleksandra Vučića da je odluka Odbora za profesionalnu etiku o doktoratu Siniše Malog “duboko politička”.

“Mislim da je bilo jako mnogo iskušenja, jer je to bila tema kojom su se bavili svi, i to je jedna od prvih stvari koja je implicitno ometala taj proces, jer je ovo isključivo akademsko pitanje bez drugih konotoacija”, poručila je Popović.

Rektorka je istakla da su zaključak o postojanju neakademskog ponašanja u izradi doktorske disertacije ministra finansija, doneli stručni i najpozvaniji ljudi.

Profesorka Popović poručila je i da je odluka Etičke komisije isključivo akademska, i da Univerzitet nije u poziciji da određuje ko će biti član vlade ili ne.

“Pozicija Univerziteta nije da odlučuje o tim pitanjima, svaka osoba je odgovorna za svoje postupke i određuje svoju sudbinu”, rekla je Ivanka Popović.

6 KOMENTARA

 1. Doktorati koje politicari steknu dok su na funkciji su jako sumnjivi jer za doktorat je potrebno po dvanest sati dnevno ucenja tokom pet godina minimum.Ti Doktorati su doprinos nauci i predstavljaju novinu u nauci i struci.Ovi novopeceni doktoratisu bruka i sramota su za nas fakultet.

 2. Sama cinjenica koju je rektorka iznela, a to je da su se ovim svi bavili, cela javnost i to 5 godine, dovodi u veliku sumnju i ovaj krajnji ishod. Zasto svi prethodni Odbori nisu mogle da reše? Po cemu se ovaj poslednji Odbor razlikuje od prethodnih? Ako su ovaj cinili ,,strucni i najpozvaniji,, kakvi su bili oni iz prethodnih Odbora i oni iz komisija za strucnu ocenu rada i njegovog doprinosa? Namece se sumnje da je bilo ucena politicke prirode i da je tek ovaj Odbor ,,udovoljio,, tom uticaju!

 3. Djilasova diploma te ne interesuje, okomila si se na Sinisu, pustila si Djilasove nasilnike da okupireju fakultet i sad mi ti pricas da ponistavanje Sinisinog doktorata nije politicka odluka. Vidi ko drugome jamu kopa sam u nju pada, to je pravilo i nije slucajnost, svaka ucinjena nepravda nekome vrati se pociniocu kao bumerang. Sinisa zna svoj posao i radi ga odlicno i tvoje priznanje mu nije potrebno da nastavi da raste u svojoj struci, a ti si cast i obraz prodala da bi Djilasu ucinila, tako da budi sigurna vise niko nece te ni ceniti ni postovati jer si dozvolila da se okupatori univerziteta bezbedno i nekaznjeno povuku.

 4. Bože dragi; odvojite više politiku od nauke!
  Biti doktor nečega je velika stvar; ali, ne biti doktor, nije tako velika stvar!
  Ja sam ekonomista, ali nisam doktor ekonomije, pa šta;
  Nek se dotični zadovolji sa ostalim diplomama; ima ih dosta i nadam se da su prave; ne treba plakati za jednom!

 5. Pa bilo bi dobro ispitati sve ostale doktorske diplome,sto ste se bas okomili na njega i bez nje moze da radi ovo sto radi.

Comments are closed.