“Nisam saglasan sa odlukom da se orden Svetog Save dodeli Vučiću…”: Mitropolit crnogorski-primorski Amfilohije o stavu “koji deli veliki broj arhijereja”

5
Foto Igor Pavicevic

Mitropolit crnogorski-primorski Amfilohije rekao je da se ne slaže sa odlukom Sinoda Srpske pravoslavne crkve da orden Svetog Save dodeli predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i naglasio da se veliki broj arhijereja ne slaže sa tom odlukom, prenosi Danas.

Amfilohije je tokom posete Pećkoj patrijaršiji, povodom obeležavanja osam vekova autokefalnosti SPC, rekao da je crkva ne samo „srbijanska, već da je ona žiža sveukupnog srpskog naroda u svetu“ i da prema tome „Sabor kao takav ne može da se partijski orijentiše“.

„Što se mene lično tiče, a verujem i jedan dobar deo naših arhijereja nije time zadovoljan, nije bila ovo prilika za tako nešto. Ovde je prisutno bilo i ostalo ono što objedinjuje i sjedinjuje i Crkvu i narod. Gospodin Vučić je predsednik, naravno privremeni, kao i svi predsednici Srbije i to je za poštovanje za one koji su ga izabrali”, rekao je Amfilohije.

On je prokomentarisao i izostanak patrijarha srpskog Irineja sa bogosluženja u Visokim Dečanima.

„Njegova svetost je u godinama, tako da ipak nije mogao da dođe, ali većina arhijereja je ovde prisutno, među njima i episkop Raško-prizrenski koji je glavni na raspetom Kosovu“, izjavio je mitropolit Amfilohije za Radio Goraždevac.

5 KOMENTARA

  1. Visokopostovani Amfilohije ima li neko da vam je po volji? Cini mi se da ste umislili da ste Bog na zemlju po meni to je Bogohuljenje je nema drugog Boga se Boga jednog jedinoga i sve ama bas sve je po njegovoj volji i zelji, a s kojom namerom ne zna niko do oga koji je svakome dao zadatak da radi i cini ono sto mu je zadato, pa cak i vi cinite ono sto vam je Bog namenio da cinite i trebalo bi svako da to sto mu je zadato cini sa puno paznje i najbolje sto ume da ugodi seb, narodu i Bogu.

    • Pa, sad, odluči se, da li je bogohuljenje ili božja volja? Kako ti se čini? A možda ti se samo čini, jer bogohuliš, zato što je takva Božja volja za tebe? Kako god da je, ne možeš biti kriv, a drugi neka paze, da ti se ne bi učinilo.

  2. Брука шта Патријарх и Синод урадише за “за шаку евра” о Боже има ли те?!!!!!

  3. Вучић је успешно поделио Србију, сад ће и цркву.

Comments are closed.