NIS: Zdravlje zaposlenih je preduslov za očuvanje proizvodnje

  0

  Mihail Rjazanov, HSE direktor NIS-a, zadužen za bezbednost, zdravlje na radu i zaštitu životne sredine, rekao je da je u uslovima epidemije virusa COVID-19 očuvanje zdravlja zaposlenih prioritet, jer se samo na taj način može očuvati i stabilnost na domaćem tržištu naftnih derivata.

  “Situacija sa kojom se suočavamo je, pre svega, izazov kada je reč o zdravstvenom aspektu. Sa druge strane, NIS je jedna od najznačajnijih energetskih kompanija u Srbiji i mi moramo da očuvamo stabilnost u proizvodnji, preradi i distribuciji naftnih derivata kako bismo građanima i državnim institucijama i dalje isporučivali naftne derivate neophodne za nesmetano funkcionisanje sistema”, rekao je Rjazanov u intervjuu za portal Balkan magazin.

  On je dodao da u uslovima epidemije to nije nimalo lak zadatak, jer zahteva mnogo logistike, discipline, pa i lične hrabrosti zaposlenih.

  “Želim da zahvalim svim zaposlenima NIS-a koji su doprineli da se naš rad obavlja kontinuirano. Rad u ovako izazovnoj situaciji moguć je samo uz primenu svih preventivnih mera, a osnovni preduslov je da sačuvamo zdravlje naših zaposlenih, saradnika i potrošača. Tako smo i definisali naše prioritete i odmah po proglašenju epidemije u Srbiji preduzeli niz mera. To je u slučaju NIS-a veoma kompleksan zadatak jer imamo više od 11.000 zaposlenih (uključujući i kćerke firme u Republici Srbiji) i brojne procese – od proizvodnje nafte do prodaje goriva na benzinskim stanicama”, rekao je HSE direktor NIS-a.

  Prema njegovim rečima, u kompaniji su preduzete brojne mere zaštite – od uvođenja kriznih timova, preko nabavku zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava, do detaljnog obaveštavanja zaposlenih kako da postupaju u novonastaloj situaciji.

  Takođe, u administraciji NIS-a je omogućen rad od kuće, službena putovanja u inostranstvo su odložena do daljnjeg, a sastanci se održavaju putem video veze.vPosebno jake mere zaštite su na naftnim poljima NIS-a, u Rafineriji nafte Pančevo i na benzinskim stanicama.

  “Ponudili smo i nove usluge našim potrošačima u želji da pojačamo bezbednost kupaca i naših zaposlenih. Omogućili smo plaćanje za gorivo putem Drive.Go aplikacije koje se realizuje preko mobilnog telefona, bez odlaska na kasu”, naveo je Rjazanov.

  On je još dodao da NIS veliki značaj pridaje ulaganju u zastitu životne sredine i da je od 2009. godine u te svrhe izdvojeno više od 13 milijardi dinara, od kojih je samo u 2019. godini investirano 534 miliona.

  Rjazanov je naveo da je veliki deo projekata realizovan u Rafineriji nafte Pančevo i da su te investicije direktno doprinele smanjenju emisija u vazduh.