NIS: Nastavak investicija kao odgovor na krizu

  0

  Uprkos krizi, NIS će nastaviti sa ulaganjima u ključne projekte koji će doneti najviše benefita kompaniji u budućnosti, istakao je Anton Čerepanov, zamenik generalnog direktora i direktor finansija NIS-a u autorskom tekstu objavljenom u magazinu „Biznis“.

  Čerepanov je naveo da se situacija sa kojom se trenutno suočavamo sa pravom može nazvati najvećim izazovom za naftne kompanije u poslednjih nekoliko decenija.

  „Kada je reč o naftnoj industriji, razmere krize najbolje ilustruje nekoliko podataka: nafta je samo u jednom danu početkom marta izgubila čak 30 odsto vrednosti, potražnja za ovim energentom se gotovo prepolovila u odnosu na očekivane nivoe. Jasno je da od ovog udarca nema niti brzog niti lakog oporavka“, ocenio je Čerepanov.

  On je dodao da ova kriza, sasvim očekivano, nije zaobišla ni NIS, kao i da su nepovoljni trendovi značajno uticali na rezultate poslovanja u prvom tromesečju ove godine:

  „Prvi kvartal završili smo sa gubitkom od 1,1 milijarde dinara, ali smo pokazatelj EBITDA očuvali na pozitivnom nivou od 5,2 milijarde dinara. Važno je napomenuti da smo, uprkos svemu, investirali 7,7 milijardi dinara u dalji razvoj. Budući da se tržište oporavlja laganim tempom i da je pred nama još mnogo nepoznanica u vezi sa novim korona virusom, posledice epidemije značajno će se odraziti i na naš učinak u drugom tromesečju“, naveo je Čerepanov.

  Čerepanov je ocenio da NIS od početka krize deluje brzo i odlučno, sa uverenjem da se jedino proaktivnim pristupom može očuvati kompanija i socijalna sigurnost za zaposlene. On je dodao da je sada vreme da kompanija bude agilna kao i da se disciplinovano sprovedu mere koje će očuvati funansijsko zdravlje kompanije i pri uslovima niske cene nafte.

  „Pre svega, u krizu smo ušli sa odličnim finansijskim rezultatima i operativnim pokazateljima. Finansijska disciplina i operativna efikasnost takođe su saveznici NIS-a u ovim trenucima. Imamo tim od preko 11.000 motivisanih profesionalaca čija su stručnost i posvećenost došli do punog izražaja tokom nesvakidašnjeg rada u uslovima borbe protiv COVID-19 i tržišne volatilnosti. Zahvaljujući tome veoma brzo smo se adaptirali na nove uslove i organizovali rad na daljinu za zaposlene u administraciji, uz digitalizaciju velikog broja procesa koji su se prethodno realizovali u papirnoj formi. Sve to omogućilo nam je da prvi talas krize amortizujemo oslanjajući se na sopstvene snage i sa mnogo više optimizma gledamo na nastavak godine“, istakao je Čerepanov.

  Prema njegovima rečima, finansijska disciplina i očuvanje likvidnosti prioriteti su NIS-a u ovom trenutku, dok su uštede u svim oblastima koje nisu ključne za biznis i jačanje efikasnosti poslovanja dugotrajni fokus kompanije.

  „Međutim, prethodne krize su nas naučile da pri tome ne smemo da gubimo iz vida dalji razvoj kompanije. Zato ćemo nastaviti sa ulaganjima u naše ključne projekte koji će nam doneti najviše benefita u budućnosti. Jedino na ovaj način iz sadašnjih okolnosti možemo izaći onako kako se to od NIS-a i očekuje. Da bude snažna kompanija koja značajno doprinosi budžetu Srbije i koja svojim investicijama pokreće domaću privredu. Da očuva socijalnu stabilnost zaposlenih i stvara nove vrednosti za svoje akcionare“, zaključio je Čerepanov.