Početak rada postrojenja “Duboka prerada” u Rafineriji nafte Pančevo donosi brojne ekološke koristi, ne samo za građane Pančeva, već cele Srbije, rekao je Andrej Tučnin, prvi zamenik generalnog direktora NIS-a za preradu i promet.

U intervjuu za nedeljnik “Pančevac”, Tučnin je kazao da u Rafineriji prestaje proizvodnja mazuta sa visokim sadržajem sumpora što ujedno doprinosi da Srbija ispuni svoje obaveze prema Energetskoj zajednici.

Pored toga, smanjuju se i emisije štetnih materija u vazduh.

„Emisije azot-dioksida i sumpor-dioksida su smanjene, naročito sumpora, i to za 98 odsto, a azota za deset odsto. Takođe, smanjene su i emisije praškastih materija za 52,8 odsto i unapređena energetska efikasnost Rafinerije. To su ključne stvari kada je reč o ekološkom aspektu početka rada „Duboke prerade“, rekao je Tučnin.

On je dodao da je od 2009. godine u modernizaciju Rafinerije nafte u Pančevu uloženo više od 800 miliona evra i da je ona sada jedna od najmodernijih u regionu.

Prema njegovim rečima, novo postrojenje vredno 300 miliona evra donosi i nove poslovne koristi za NIS i Rafineriju.

„Konfiguracija rafinerije mora da bude takva da ona može da ima budućnost, a kada je reč o kompleksu u Pančevu, ona to sada ima. Samim tim je i energetska stabilnost Srbije u budućnosti obezbeđena ovom modernizacijom, a to je, složićete se, takođe veoma važno za budućnost građana ove zemlje. Kada nemaš rafineriju, onda direktno zavisiš od drugih jer moraš da uvoziš derivate, što opet ima veliki uticaj na fiskalni bilans jedne države. Kada imaš preradu u svojoj zemlji, to je dobro za nezavisnost, za ekonomski bilans, za poreze, za zaposlene“, rekao je Tučnin.

Prema njegovim rečima, u Rafineriji nafte Pančevo nakon početka rada novog postrojenja dobijaće se veće količine najkvalitetnijih goriva, kao i novi proizvod – naftni koks koji je do sada uvožen u Srbiju. Dodao je da NIS sada razmatra mogućnost dodatnog širenja prodajne mreže.

„Naravno da razmatramo mogućnost širenja prodajne mreže. Ranije to nismo mogli zbog dubine prerade, ali sada je stvar drugačija, jer prerada nafte ima svoju ekonomsku efikasnost. Od sirove nafte se dobija korpa derivata, a sada je NIS-ova korpa na tržištu u boljoj poziciji nego što je bila pre starta duboke prerade“, rekao je Tučnin.

On je naveo da NIS planira dalji nastavak modernizacije Rafinerije i realizaciju projekata za unapređenje zaštite životne sredine, i da najpre sledi osavremenjivanje postrojenja katalitičkog krekinga (FCC).

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.