“Nipodaštavanje opozicije je manir koji je vlast počela da primenjuje i na ličnosti u Crkvi koje iznose drugačiji stav”: Poruke vladike Maksima posle Sabora – Čitajte u Nedeljniku

6
Foto privatna arhiva

“Smatram da za Crkvu ne postoje ‘ovi’ i ‘oni’, nego da brine o svima i svima ugroženima pruži podršku”, rekao je u intervjuu za novi broj Nedeljnik episkop zapadnoamerički Maksim.

On je za novi broj Nedeljnik govorio izneo svoje poglede na redovno prolećno zasedanje Sabora SPC, kao i na brojna druga pitanja na koja bi Crkva trebalo da nudi odgovore.

Između ostalog, vladika Maksim je odgovorio i kako mu izdaleka deluje politička scena u Srbiji i kako doživljava tekuće proteste iz ugla nekog ko je kao mladić, u studentskim danima zajedno sa vladikom Grigorijem, učestvovao u protestima početkom devedesetih?

“Postoji dosta sličnosti sa događajima iz naših mladićkih dana. Jezik kojim se vlast obraća opoziciji nije drugačiji od onog iz Miloševićevog vremena. Primećujem neopravdanu dozu trijumfalizma kod vladajuće partije, ali i ‘avitaminozu’, neku dozu pesimizma kod opozicije. U potpunosti i apriori podržavam svakog ko podnosi nepravdu bilo koje vrste, te zato smatram da Crkva treba da podrži svaki pravedni zahtev za slobodom izražavanja, slobodnim medijima, dijalogom i sl. Nipodaštavanje opozicije je manir koji je vlast počela da primenjuje i na one ličnosti u Crkvi koje iznose drugačiji stav od vladajućeg. Patrijarh Pavle je u svoje vreme osetio da je narod bio ugrožen i stao je uz njega. Time je poslao jasnu poruku ne samo za svoje vreme nego i za neka druga. Smelost je bila vrlina kroz istoriju Crkve, a danas je na čudnovat način teško prepoznatljiva”, rekao je vladika Maksim.

Šta je vladika Maksim rekao o proteklom Saboru i o svim pitanjima koje opterećuju SPC – od Darvinove teorije i vakcinacije, do sukoba Moskve i Carigrada – čitajte u novom Nedeljniku.

CEO TEKST U NOVOM NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 30. MAJA, ILI U DIGITALNOM IZDANJU DOSTUPNOM NA NOVINARNICA.NET

6 KOMENTARA

 1. Maxim je nas najuceniji i najpametniji vladika. Bulovica je odavno pregazilo vreme. Taj moze da se iskaljuje samo jos na svojim neduznim popovima i monasima. S druge strane Maxim gleda malo dalje od vrha nosa tj. sto mi da se stavljamo na bilo ciju stranu u sukobu Istanbul-Moskva. Mi smo mali i treba da gledamo svoja posla i da budemo dobri sa svima. Ono sto je uradio Bulovic stavljanjem na Rusku stranu ce nas dovesti da mi izgubimo Makedonsku crkvu za sva vremena.Zivi bili pa videli.

 2. ‘Be se popovima i za opoziciju i za pastvu. Njima je samo do njihovih nezasitih dzepova. Pa ne kaze se dzabe za duboke dzepove na odeci “popovski dzepovi”!

 3. Jasno je da sadašnja opozicija, okupljena oko SzP ima dečije bolesti, prevashodno zato što nije deo boljševičke oligarhije koja je još davnih devedesetih stvorila privid o višestranačju. Naime, tada je KOS formirao SPS, SRS, SPO, ND, DS postavio svoje ljude za lidere, Milošević, Šešelja, Draškovića, Mihajlović, Mićunovića, podelio im infrastrukture i novac SKS, SSRN, BORACA, OMLADINE, FONDOVA i obmanu gradjane, a sebi navukla dres” demokrata “uz bezprizornu pljačku privrede i gradjana kroz zakone o štednji, zajmu o preporod, piramidalnim bankama i pogotovu Zakona o privatizaciji. Sada su u prilici da legalizuju opljačkani novac i imovinu kroz evropeizaciju Srbije uz priznavanja Kosova. To je ogromna meta za gradjane Srbije, pogotovu kada EU podržava ovaj autoktatski i otudjeni sistem sa ciljem da reše krizu u regionu. Srbiji i njenim slobodarskim gradjanima je neophodna podrška sveta da se oslobodi ove bede i zla koje nam je nametnuto odlukama AVNOJ-a.

 4. Narod je većinski za Samostalnu Ukrajinsku Crkvu u jedinstvu sa Moskovskom Patrijaršijom, ali ti si ipak podržao carigradskog papu. Treba da se stidiš.

  • Nije on to sporio. Naveo je cak i da zna da je njegovo misljenje “manjinsko”. Mislim da je zapravo htio da napravi otklon od ideoloskog davanja podrske, jer je to ono sto SPC cini..zapravo vladika Backi..jer je on postao sinonim za misljenje SPC, i da predlozi crkveni, “neblokovski”nacin razmisljanja. Preporucio je da sagledamo obe strane, i sta moze da dovede do jedinstva, a ne da se ponasamo navijacki, kako to Irinej backi posto poto hoce iz karijeristickih pobuda. Kao sto se na Saboru moglo vidjeti…Maksimu zamalo glava da odleti zbog suprotsavljanja takvim strujanjima.

   • Nema tu “manjinskog” mišljenja, postoje samo zadaci koje je dobo od gazde. Zašto bi bilo ko u Crkvi, koja teži sabornosti, podržavao političko otcepljenje, raskol i odnarođavanje?
    Nema u crkvi demokratije, i ne treba da je bude, Crkva je i pre te opčinjenosti demokratijom (koja u zadnje vreme donosi mnogo zla i kojoj se bliži kraj) sasvim dobro funkcionisala.
    A to, kako je ovaj pop postao vladika, šta sve podržava (prisilnu vakcinaciju, teoriju evolucije i sl.) o tome s emalo bolje informiši, pa će ti njegovo delovanje biti jasnije.

Comments are closed.