Nikšićani samoinicijativno krenuli u protestnu šetnju, litija ipak u Budvi

1
Profimedia/Arhivska fotografija

Građani Nikšića su nakon molebana samoinicijativno krenuli u protestnu šetnju protiv Zakona o slobodi veroispovesti, prenose Vijesti.

Crkvena opština Nikšić je na vreme podnela zahtev Centru bezbednosti (CB) i Sekretarijatu za saobraćaj za održavanje litije.

Od CB su usmeno dobili dozvolu dok im iz Sekretarijata niko nije odgovorio.

Za sutra je Crkvena opština Nikšić najavila konferenciju za novinare povodom litije koja je bila planirana za večeras.

U hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću služen je moleban.

Ispred Hrama je oko 200 građana, kako bi ispostovali mere NKT-a dok je Trg Šaka Petrovića pun građana.

Protojerej stavrofor Miodrag Todorović je govoreći ispred Hrama pročitao deo poziva Episkopskog saveta Srpske pravoslavne crkve (SPC) da se narod sabira u hramovima i da tamo gde litije nisu dobile odobrenje da se održe samo molebani, dok tamo gde su odobrene da se održe sa brojem ljudi koji je dozvolilo Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti (NKT) i to da bi sačuvali i narod i policiju iako su svesni da su te mere donesene kako bi se zabranile litije.

Litija u znak protesta protiv Zakona o slobodi veroispovesti održava večeras u Budvi. Sveštenik Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) Boris Radović pozvao je da bude najviše 200 učesnika, a da ostali odu kućama.

U litiji su predsednici Opštine i Skupštine opštine Budva Marko Carević i Krsto Radović.

Prisutan je i potpredsednik Demokratske Crne Gore i odbornik te partije u SO Budva, Dragan Krapović, i lider budvanskih Demokrata, Mijomir Pejović.

1 KOMENTAR

Comments are closed.