“Nikome odbojka nije zanimljiva dok ne treba da se slika sa zlatom. Imala bih šta da kažem Vučiću…”: Bivša kapitenka odbojkaške reprezentacije Srbije

2
Foto: Profimedia

Ženska odbojkaška reprezentacija je šampion Evrope. Dvostruki uzastopni. I svetski. I olimpijski vice-šampion, ali su sa balkona obećali i to zlato. Najbolja generaciji u istoriji ženskog ekipnog sporta u Srbiji. I kao kada se nekim zlatom okite vaterpolisti, svi su srećni i veseli, ali negde u pozadini čuje se usamljen glas.

Ovoga puta to je glas Vesne Čitaković Đurišić, bivšeg kapitena odbojkaške reprezentacije, koja je u intervjuu za Mozzart sport govorila o brojnim temama, a posebnu pažnju je posvetila sistemskim problemima i nedovoljnoj pažnji za šampionke Evrope i sveta.

Ona je istakla koliko je vredan rezultat koji su ostvarile odbojkašice.

“Ovo što one rade je nešto neverovatno i svaka im čast. One prave stvari koje nije niko nikad pre njih. Nerealne su. Sledeće godine je Tokio, za dve godine je EP u Beogradu. Tu možemo da očekujemo reprezentaciju u najjačem sastavu, a ako sve bude kako treba i nove medalje”, rekla je Čitaković.

Međutim, ovakvi rezultati mogli bi da se završe sa krajem karijera ove generacije.

“Čini mi se da nam sledi velika praznina. Plašim se scenarija Poljske koja je harala Evropom sa generacijom Glinke i ostalih, a danas je nema nigde, osim ovog slučajnog polufinala zahvaljujući takvom žrebu. Šta ako Tijana jednog dana kaže da ne može, ako Brankica zatraži predah, Maja je pri kraju, šta ako otkaže bilo koji od srednjaka… Šta ako se, ne daj bože, neko povredi. Ova medalja krije sve trenutne probleme. Ali se bojim da će doći dan kada ćemo se probuditi iz ovog divnog sna”, objašnjava bivši kapiten reprezentacije.

Ona je objasnila i uzroke svoje sumnje. Ti uzroci leže u lošem radu sa mlađim selekcijama, ali i u “sve goroj i goroj ligi” u kojoj nema dovoljno novca pa klubovi vode borbu sa egzistencijom.

“Zašto ne probamo kao Italijani koji u svojoj ligi imaju Klub Italija? To je klub koji je osnovao OS Italije s namerom da razvija mlade igračice. Tako juniorska reprezentacija Italije kroz Klub Italiju ima mečeve u seniorskoj konkurenciji. Kroz taj klub im je prošla većina reprezentativki poput Egonu, Malinove i ostalih. Hajde da i mi napravimo takav klub, da on bude pod kontrolom OS Srbije”, daje predlog ona.

Dodaje i da nije politički opredeljena, već priča iz ugla bivše reprezentativke.

“Nisam član nikakve stranke, nikakve pozicije ili opozicije. Mada volela bih i imala šta da kažem Vučiću o stanju u našoj odbojci. Nisam ni za Gajića, ni za Vanju Grbića. Ne interesuju me ni vlast, ni funkcije. Ne želim da me povezuju ni sa kakvim politikama ili frakcijama. Ovo pričam kao  kao bivši kapiten i neko ko je ceo život proveo u odbojci…”

Intervju zaključuje primedbom zbog “lažnih obećanja” i manjka pažnje prema evropskim i svetskim šampionkama.

“Koliko najava utakmica ste videli po medijima, džinglova po televizijama? Ni u jednom gradu u Srbiji se niko nije setio da makar negde organizuje gledanje finalne utakmice. Za generaciju koja niže medalje, koja treću godinu zaredom osvaja zlato?! To nikome nije zanimljivo, a jeste da se slika kada se osvoji zlato. Na finalu u Ankari razni “prijatelji i gosti” obučeni u opremu reprezentacije. Videli ste Tursku i 14.000 navijača, a pre dva meseca u Beogradu počinje Liga nacija, ljudi i ne znaju da se igra u Pioniru. Sa čuđenjem me pitaju na kakvu to utakmicu idem i šta se to igra u Pioniru. A tamo svetske i evropske šampionke. Sve ove devojke koje ste sada gledali na EP su igrale te mečeve u Pioniru. Iako je Terza odmarao najbolje kroz Ligi nacija, one su htele da igraju u Pioniru. Zbog naroda, zboga navijača, zbog dece. I igrale su, a mi nismo napunili Pionir ni do onih plavih stolica. Ako te devojke nisu zaslužile podršku, onda stvarno ne znam ko je”, zaključila je Čitaković Đurišić.

2 KOMENTARA

  1. Najtuznije je sto ce vecina naroda ovaj uspeh zaboraviti za koji dan i ove ZLATNE devojke ce opet biti u senci raznih “superheroja” do sledeceg finala nekih Olimpijskih igara ili svetskih i evropskih prvenstava kada budu osvajale te zlatne medalje. Onda ce cela nacija biti presrecna, jer mi imamo tako divne sportiste, a ne razmisljate braco novinari da te sportiste treba malo promovisati. Te ZLATNE odbojkasice mesecima treniraju u jednoj maloj hali na Novom Beogradu bez ikakve pompe, nisam vas videla da je neko od novinara dosao da napravi neki intervju ili emisiju o njima. Da, razmem to nije zanimljivo za javnost, moraju naslovne strane da ispunjavaju koje kakvi polusvetovi….
    Nadam se da ce ove ZLATNE devojke jednog dana, mozda pred te Olimpijske igre zadobiti malo vase paznje pa da ih ispratimo kako treba..

  2. Stavrno je tako….pred polufinale.u Blicu od 11 naslovnih vesti 10 je bilo o kosarci a kad udjes u one sporedne naci ces o.odbojci..Toliko sam bila…izritirana da uopste vise nisam.bila.zaintresovana da bodrim.nase kosarkase..TAKO JE

Comments are closed.