“Nikola Tesla pripada srpskom narodu”, ili novo-staro pitanje: Čiji je (naš) Tesla?

3
Profimedia

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije najoštrije je osudilo nameru Hrvatske da na Svetskoj izložbi “Dubai ekspo” 2020. Nikolu Teslu predstavi kao hrvatskog naučnika i inovatora, prenos B92.

Javni servis je preneo informaciju da će se Tesla naći “u društvu” hrvatskih naučnika i inovatora, poput Fausta Vrančića i Mate Rimca.

“Nedopustiv je pokušaj prisvajanja ovog srpskog naučnika koga celokupna svetska javnost prepoznaje i pamti kao Srbina koji je veliki deo svog života proveo u Americi”, piše u saopštenju Ministarstva.

A ovo, naravno, nije prvi put da se Teslino poreklo dovodi u pitanje.

“Do sada nebrojeno puta ponovljen pokušaj prisvajanja i neprimereno krivotvorenje istine neće doneti nikakvo dobro, niti dobit Hrvatskoj”, stoji takođe u saopštenju.

Podseća se da “u enciklopedijama, naučnim radovima i popularnim tekstovima na svim jezicima stoji istorijski jedino tačan podatak koji Nikolu Teslu stavlja u red najznačajnijih srpskih naučnika”.

“Nikola Tesla pripada svetu po svojim naučnim doprinosima i izumima, ali srpskom narodu po svom poreklu. Nikakvi tragikomični pokušaji falsifikovanja tu jednostavnu istinu ne mogu da promene”, ističe se u saopštenju Ministarstva.

3 KOMENTARA

 1. davno sam rekao a evo ponovo, koliki su srblji i hrvati idioti da su sve svoje velikane oterali! tek kad se proslave u svetu onda trče za njima da im se uvuku … umesto da su mu dali novac a ne krali sebi, on bi uradio davno đerdap a ne čekali da ga tito nam uradi, da srbljima i prodajom struje jer imasamo reke bili glavni u jevropi.

  pored one: od silne mržnje između srba i hrvata bi se moglo puno struje uradit

  evo još jedna od mnogih njegovih lepih rečenica
  upućenih srbima i hrvatima…

  U svome pozdravu Srpskom antifašističkom kongresu u Americi juna 1942. Tesla kaže:

  ‘’Želim najljepši uspjeh kongresu Srba, jedinstvenih u borbi potiv nacizma i svih njegovih pojava, jedinstvenih u slozi s Hrvatima i Slovencima, za Ameriku i Jugoslaviju. Ime naše danas tako visoko stoji da svako raspirivanje šovinizma ponižava. Danas je čas da pametno za vekove iskoristimo veličanstvenu žrtvu i hrabrost koju naša braća u starome kraju prinose na sreću Srba, Hrvata i Slovenaca, na sreću Balkana, Slavena i čovječanstva.’’

Comments are closed.