Ministarstvo kulture i informisanja Srbije najoštrije je osudilo nameru Hrvatske da na Svetskoj izložbi „Dubai ekspo“ 2020. Nikolu Teslu predstavi kao hrvatskog naučnika i inovatora, prenos B92.

Javni servis je preneo informaciju da će se Tesla naći „u društvu“ hrvatskih naučnika i inovatora, poput Fausta Vrančića i Mate Rimca.

„Nedopustiv je pokušaj prisvajanja ovog srpskog naučnika koga celokupna svetska javnost prepoznaje i pamti kao Srbina koji je veliki deo svog života proveo u Americi“, piše u saopštenju Ministarstva.

A ovo, naravno, nije prvi put da se Teslino poreklo dovodi u pitanje.

„Do sada nebrojeno puta ponovljen pokušaj prisvajanja i neprimereno krivotvorenje istine neće doneti nikakvo dobro, niti dobit Hrvatskoj“, stoji takođe u saopštenju.

Podseća se da „u enciklopedijama, naučnim radovima i popularnim tekstovima na svim jezicima stoji istorijski jedino tačan podatak koji Nikolu Teslu stavlja u red najznačajnijih srpskih naučnika“.

„Nikola Tesla pripada svetu po svojim naučnim doprinosima i izumima, ali srpskom narodu po svom poreklu. Nikakvi tragikomični pokušaji falsifikovanja tu jednostavnu istinu ne mogu da promene“, ističe se u saopštenju Ministarstva.

Komentara

 1. PAD Vizantije
  10. август 2019. 19:36

  davno sam rekao a evo ponovo, koliki su srblji i hrvati idioti da su sve svoje velikane oterali! tek kad se proslave u svetu onda trče za njima da im se uvuku ... umesto da su mu dali novac a ne krali sebi, on bi uradio davno đerdap a ne čekali da ga tito nam uradi, da srbljima i prodajom struje jer imasamo reke bili glavni u jevropi. pored one: od silne mržnje između srba i hrvata bi se moglo puno struje uradit evo još jedna od mnogih njegovih lepih rečenica upućenih srbima i hrvatima... U svome pozdravu Srpskom antifašističkom kongresu u Americi juna 1942. Tesla kaže: ‘’Želim najljepši uspjeh kongresu Srba, jedinstvenih u borbi potiv nacizma i svih njegovih pojava, jedinstvenih u slozi s Hrvatima i Slovencima, za Ameriku i Jugoslaviju. Ime naše danas tako visoko stoji da svako raspirivanje šovinizma ponižava. Danas je čas da pametno za vekove iskoristimo veličanstvenu žrtvu i hrabrost koju naša braća u starome kraju prinose na sreću Srba, Hrvata i Slovenaca, na sreću Balkana, Slavena i čovječanstva.’’

 2. Pera pešak
  10. август 2019. 21:16

  Izvinite, gde je rođen Tesla ??

  1. Janko
   11. август 2019. 19:01

   U Austrougarskoj.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.