“Niko vetrenjače nije proučavao više od mene, ali i dalje ne kapiram vetar”: Donald Tramp protiv vetrogeneratora

0
Foto Profimedia

Američki predsednik ponovio je svoje tvrdnje da su vetrogeneratori uzrok bolesti i štetni po okolinu zbog „ogromne količine dima koji bljuju u atmosferu”.

„Niko vetrenjače nije proučavao više od mene, ali ih i dalje ne razumem. Ne razumem vetar, ” izjavio je američki predsednik ovog vikenda tokom obraćanja mladim konzervativcima na Floridi, prenosi RTS.

Tokom govora koji je trajao duže od jednog sata Tramp je kritikovao svoje neprijatelje, ali je najneobičniji deo bila priča o vetrogeneratorima koje on naziva vetrenjačama.

„Bučne su. Ubijaju ptice. Želite li da vidite groblje ptica? Samo idite pod neku od vetrenjača. Nigde nećete videti toliko ptica”, rekao je Tramp.

Tramp je publici „objasnio” da se vetrogeneratori uglavnom prave u Kini i Nemačkoj i da „izbacuju mnogo dima u atmosferu”, ne objašnjavajući na šta tačno misli.

„Govorimo o karbonskom otisku. Pa one bljuju dim, zar ne? Bljuju. Gde god, u Kini, Nemačkoj, sve je to jedan isti, naš vazduh.”

Tramp je ukazao i na još jedan problem sa vetrenjačama, na njihovu „belu” boju.

Po njemu svaka vetrenjača ima drugačiju nijansu bele, a njegova omiljena je „oranž bela”, rekao je ironično.

Takođe, dodao je da se vlasnici loše staraju o njima i da posle deset godina izgledaju grozno, a vlasnici ne žele da ih srede bez državnih subvencija, što je loše za sve.

Tramp je i ranije ukazivao na štetnost vetrenjača po okolinu, naročito po cenu nekretnina koje se nalaze u njihovoj blizini, kao i da buka koju prave izaziva rak.

Njegovi protivnici smatraju da je pravi razlog Trampova bliskost sa naftnom industrijom i industrijom uglja za koje obično lobira.