Nekadašnji NBA igrač Džo Smit, koji je tokom profesionalne karijere zaradio 61 milion dolara, danas je u programu pomoći Aleksa Rodrigeza zbog bankrota.

Nekadašnji prvi pik na draftu, proveo je šesnaest godina u NBA i igrao za dvanaest timova, ali danas duguje 157.000 dolara i zarađuje 2.000 dolara mesečno trenirajući deset do petnaest sati nedeljno, piše CNBC.

„Mnogi misle da jednom kada potpišeš ugovor, automatski postaješ milioner“, rekao je Smit za CNBC emisiju „Back in the Game“, u kojoj Rodrigez pomaže bivšim zvezdama da se finansijski konsoliduju posle bankrota. „Ne funkcioniše to tako. Niko ti zaista ne objasni to i to me je slomilo, da ‘Ujka Sem’ (Sjedinjene Države), od tri miliona koje zaradiš, uzima oko milion i po. To je nešto što sam morao da naučim.“

Od zarađeni 61 milion, Smitu je, posle poreza, naknada mendžerima i agencijama, ostalo oko 18 miliona. Ali, nije bio problem samo porez, već i raskošan život.

Kako je često menjao klubove – igrao je, između ostalih, i za Golden Stejt, Filadelfiju, Detroit, Čikago, Klivlend – u svakom novom gradu kupio bi novu kuću. Imao je i kolekciju automobila: korvetu, bentli, dva rendž rovera… Dokrajčile su ga i loše investicije, kao i skup razvod. Posle odlaska u „penziju“ 2011. godine, ostao je bez ičega, iako nikad nije zarađivao manje od 1,3 miliona dolara godišnje.

Zato se prijavio za program CNBC-a, „Back in the Game“, serijal u kojem A-Rod pomaže bivšim sportistima.

Danas Smit i njegova verenica Kiša Čejvis zarađuju oko 26.000 godišnje, znači oko 2.000 dolara mesečno, a nedavno su, po Rodrigezovom planu, napustili kuću koja ih je koštala 133.000 dolara godišnje. Rodrigez im je odredio i fiksnu mesečnu cifru koju sme da potroši, tako da dug od 157.000 dolara otplati za tri godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.