“Niko nije znao da dolazim na sahranu osim Paspalja… Duda bi bio srećan da nas vidi sve zajedno ponovo”

0

Jedan od velikih bivših jugoslovenskih košarkaša koji su prisustvovali sahrani Dušana Dude Ivkovića bio je i Jure Zdovc.

Ivković je slovenačkom košarkašu bio trener u reprezentaciji SFRJ 1990. kada je postala prvak sveta, ali i na Evropskim prvenstvima 1989. i 1991, kao i kod osvajanja srebra na Olimpijskim igrama u Seulu 1988.

Međutim, nije se sve završilo pozitivnim tonom jer je Zdovc napustio nacionalni tim na Evropskom prvenstvu u Rimu, a Duda je imao razumevanja za taj potez.

“Sve se dogodilo brzo. Niko nije znao da dolazim na sahranu osim Žarka (Paspalja). Kada sam stigao na groblje sa suprugom, video sam Željka, Vlada i Danilovića, prišao sam im i seo sa njima. Obradović se iznenadio kada me je video da sam došao. Posle nam je neko prišao i rekao da bi bilo lepo da mi odnesemo Dudu u njegovu poslednju kuću. Dino se takođe pojavio u poslednjem minutu. Nisam znao u tom momentu da postoji simbolični momenat u celoj priči. Reći ću vam nešto, rekao sam to i supruzi. Možda nije trebalo da budem tamo jer sam napustio reprezentaciju Jugoslavije. U svakom slučaju, bila je čast biti tamo, sa mojim starim prijateljima. Bio je to poslednje zbogom treneru, rekao je Zdovc za grčku “Gazetu”.

Slovenački trener je Ivkoviću zahvalan na svemu.

“On je definitivno promenio sve za mene. Promenio mi je život. Njemu mnogo dugujem. Promenio mi je život i na tome ću mu zauvek biti zahvalan. Nadam se i da sam ja njemu nešto pružio”, rekao je Zdovc i dodao:

“Dugujem mu mnogo. Ne znam šta bi se dogodilo da nisam tada zaigrao za reprezentaciju. Ne mogu da zamislim kako bi mi se razvila karijera da nisam igrao za Jugoslaviju. Posebno u tim godinama kada je bilo teško igrati van zemlje, kada je svaki tim mogao da računa na dvojicu stranaca i mahom su se svi odlučivali na Amerikance.”

To simboličko “novo ujedinjenje Jugoslavije” bilo je zanimljiva tema za grčke novinare.

“Ne želim da stavljam politiku po sredi. Razgovarao sam sa Žarkom jedne noći o tome i rekao mi je da je raspad Jugoslavije najveći zločin. Bili smo mladi, veoma jak tim, mogli smo da osvojimo još šest, sedam medalja da smo ostali zajedno. Ali, nemam vremena da razmišljam i plačem oko toga šta je moglo da se dogodi. Gledam sledeći dan. Siguran sam da bi Duda bio srećan da nas vidi sve zajedno ponovo. Pre mesec i po dana bio sam kod njega kući u Beogradu, razgovarali smo o svemu. Bio je šok kada sam dobio vesti o njegovoj smrti”, zaključio je Zdovc.