“Niko me nije obavestio o takozvanim napadima Rusa na naše trupe u Avganistanu”: Tramp negira pisanje Njujork tajmsa

0
Beta - AP Photo/Patrick Semansky

Američki predsednik Donald Tramp negirao je danas da je obavešten o izveštaju da je ruska vojna obaveštajna služba ponudila nagrade militantima povezanim sa talibanima za ubistva američkih vojnika u Avganistanu, a činilo se da umanjuje navode protiv Moskve.

Američki obaveštajni zvaničnici zaključili su pre nekoliko meseci da su ruski zvaničnici ponudili nagrade za uspešne napade na pripadnike američkih službi prošle godine, u vreme kada su Sjedinjene Države i talibani razgovarali o okončanju dugotrajnog rata, prenosi Njujork Tajms.

Tramp je jutros na Tviteru objavio “niko me nije obavestio, ni potpredsednik Majk Pens kao ni šef kabineta Mark Medouz o takozvanim napadima Rusa na naše trupe u Avganistanu”.

“Svi to negiraju i nije bilo mnogo napada na nas”, naveo je Tramp.

Bela kuća je juče izdala saopštenje u kome je demantovala da su Tramp ili Pens bili informisani o takvim obaveštajnim podacima.

“To ne govori o zasluzi navodne obaveštajne službe, već o netačnosti priče Njujork tajmsa koja pogrešno sugeriše da je predsednik Tramp obavešten o tom pitanju”, rekla je portparolka Bele kuće Kejli Mekeni.

Trampov direktor Nacionalne obaveštajne službe, Džon Retklif, takođe je rekao da ni predsednik ni potpredsednik nisu bili “nikada obavešteni o bilo kakvim navodnim obaveštajnim podacima” o kojima piše Tajms i rekao je da je saopštenje Bele kuće “tačno”.

Tramp je objavio “tvit” dan posle kritike koju mu je uputio bivši potpredsednik SAD i demokratski predsednički kandidat Džo Bajden koji je naveo da je izveštaj, ako je tačan, “zaista šokantno otkriće” o glavnokomandujućem i njegovom neuspehu da zaštiti američke trupe u Avganistanu i odupre se Rusiji.

Rusija je izveštaj nazvala “glupošću”.

“Ovo jasno ilustruje niske intelektualne sposobnosti propagandista, koji umesto da izmisle nešto verodostojnije moraju da smisle ovu glupost”, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Portparol talibana rekao je da ta grupa “snažno odbacuju ovu tvrdnju”.

(Beta-AP)