“Nikada nismo videli Jupiter na ovaj način”: Objavljene nove fotografije teleskopa Džejms Veb

0
(Beta/NASA via AP)

Naučnici su objavili fascinantne fotografije Jupitera koje su napravljene uz pomoć najnovijeg i najvećeg svetskog teleskopa.

Svemirski teleskop Džejms Veb snimio je fotografije u julu, beležeći do sada neviđene prikaze severne i južne Jupiterove svetlosti, kao i uskovitlanu izmaglicu od flica.

Jupiterova Velika crvena tačka, oluja dovoljno velika da proguta čitavu Zemlju, jasno je prikazana uz još mnogo manjih oluja. Naročito zadivljujuć je prikaz izbledelih prstenova koji okružuju planetu.

“Nikada nismo videli Jupiter na ovaj način. Fotografije su prilično neverovatne”, saopštila je astronom Imke de Pater za Univerziteta u Kaliforniji, prenosi Gardijan.

Ona je bila jedna od članica tima koja je predvodila opservaciju.

“Da budem iskrena, zaista nismo očekivali da rezultati budu ovako dobri”, rekla je ona.

Infracrvene fotografije su upotrebom veštačke inteligencije obojene u plavo, belo, zeleno, žuto i narandžasto, kako bi di efekat bio što upečatljiviji.

Naučnici se nadaju da bi upotrebom ovog teleskopa mogli da zavire u “zoru univerzuma”, odnosno u vreme kada su se stvarale prve zvezde i galaksije, što se dšavalo pre nekih 13,7 milijardi godina.