Nikada nije bio ljut i uvek je držao osmeh na licu: Preminuo najstariji muškarac na svetu u 112. godini

0
Foto: Profimedia

Najstariji muškarac na svetu i japanski državljanin Čitecu Vatanabe preminuo je u 112. godini života za sobom ostavivši dvanaestoro unučadi, šestoro praunučadi i jedno čukunče.

Nepune dve nedelje pre smrti (12. februar) dobio je sertifikat Ginisove knjige rekorda za najstarijeg muškarca na planeti koju je primio sa osmehom i uzdignutom pesnicom.

Kada su ga u jednom intervjuu pitali šta je tajna njegove dugovečnosti odgovorio je da nikada u životu nije bio ljut i poručio da uvek treba zadržati osmeh na licu.

Vest o njegovoj smrti potvrdile su i organizacija Ginisa i ljudi iz kapele u kojoj će Vatanabe biti sahranjen.

Vatanabe u poslednje vreme nije mogao da se normalno hrani, zatim je u potpunosti prestao da jede, da bi nekoliko dana pred smrt imao groznicu i poteškoće sa disanjem. Preminuo je u nedelju 23. februara.

Vatanabe je rođen u prefekturi Nigata u Japanu 1907. godine. Živeo je i na Tajvanu gde je radio kao nadničar na plantažama šećerne trske. Po povrtaku u Japan, radio je u ministarstvu poljoprivrede Nigata prefekture do penzije.

Ipak, do rekorda najstarijeg živog muškarca na svetu ikada, Vatanabeu je bilo potrebno još četiri godine života. Titulu najstarijeg muškarca ikada, prema Ginisivoj knjizi rekorda, još uvek drži njegov sunarodnik Džiroemon Kimura koji je umro 2013. godine u 116. godini života, javlja CNN.

Najstarija živa žena i osoba na svetu je takođe Japanka Kane Tanaka, dok je sada najstariji živi muškarac na svetu Britanac Robert Vejton sa punih 111. godina života.