“Nikada me nisu svrgnuli sa vlasti i osudili za korupciju u svojoj zemlji”: Profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu koji u Srbiji živi 12 godina bez državljanstva pisao Vučiću posle slučaja “Šinavatra”

0

Italijan Kristijan Eker koji već 12 godina živi u Srbiji, gde predaje na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, uputio je otvoreno pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, osvrćući se na slučaj “Šinavatra” o kojem je prvi pisao Nedeljnik.

On je u pismu izrazio žaljenje što ne može da dobije srpsko državljanstvo, poručujući Vučiću da čeka njegovo poziv.

Njegovo pismo objavljeno u dnevnom listu Danas.

 “Poštovani predsedniče Vučiću, slušao sam sa velikim interesovanjem vaš odgovor o polemici vezanoj za davanje državljanstva Srbije bivšoj premijerki Tajlanda Jingluk Šinavatri. ‘Dovedite ljude u našu zemlju, bolje da dovodimo ljude, mnogo smo ih izgubili zahvaljujući siromaštvu u koje su nas stavili'”, podsetio je on na nedavnu izjavu predsednika.

Eker je u pismu rekao da je stranac, i da smatra sebe Evropljaninom sa italijanskim pasošem, koji već skoro 12 godina živi u Srbiji. Predaje italijanski na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, ne može da dobije srpsko državljanstvo, a posle toliko godina u Srbiji, sve što može da dobije je stalni boravak.

“Nisu me nikada svrgnuli sa vlasti i osudili zbog korupcije u svojoj zemlji. Radio sam u Italiji sa studentima sa invaliditetom, u kol centru, onda u Australiji u jednoj osnovnoj školi, pre nego što sam se zaposlio na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Mogao bih da dobijem srpsko državljanstvo pod uslovom da oženim devojku koja ima srpsko državljanstvo. Iskreno, želeo bih da ga dobijem zbog činjenice da radim u Srbiji, a ne zbog plemenske logike”, naveo je Eker.

On je Vučiću poručio i da čeka njegov poziv da mu “uruči to državljanstvo”, a možda, kako je rekao, to čekaju i svi stranci koji već godinama rade u Srbiji.

“Kaže Safeta Biševac u Danasu da, kako biste dobili srpski pasoš, morate da imate vezu u Beogradu i još ako biste kupili stan u Beogradu na vodi… Ja ne pitam toliko. Ne treba mi stan u Beogradu na vodi. Meni više odgovara Detelinara u Novom Sadu. Ima puno zelenila i stanovnici su simpatični i oduvek su me oduševljavali svojom ironijom. Ali to ne pravi nikakvu razliku, i Detelinara je Srbija!”, zaključio je Eker u pismu. 

Otkriće Nedeljnika da je bivša premijerka Tajlanda, osuđena za korupciju, Jingluk Šinavatra, dobila srpsko državljanstvo, odjeknulo je ne samo u njenoj staroj i njenoj novoj zemlji, već i širom sveta.

U novom broju Nedeljnika čitajte da li je Karić pomogao oko Šinavatrinog pasoša? Ko je Cirbes koji na sajtu reklamira nabavljanje pasoša Srbije i Vanuatua? Ko se sve nalazi na spisku 171 osobe koja je u poslednje vreme dobila srpsko državljanstvo? Kako je pre nekoliko nedelja u Beogradu uhapšen indijski milioner zbog poternice UAE? Kako je sačuvan Roman Vuk, biznismen iz Slovenije, a kako rumunski premijer Viktor Ponta? I da li se VIP srpsko državljanstvo najlakše dobija preko Muhameda Dahlana i njegovog šefa Muhameda bin Zajeda…

NOVI BROJ NEDELJNIKA JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA, 15. AVGUSTA, I DOSTUPAN U DIGITALNOJ VERZIJI NA NOVINARNICA.NET