Nijedna opoziciona organizacija koja je učestvovala na današnjem sastanku u opštini Stari grad, nije se izjasnila da će učestvovati na izborima pod trenutnim uslovima, izjavio je predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas koji je predsedavao skupom, javio je N1.

Đilas je podsetio da su neke stranke već donele odluku o bojkotu izbora, da će neke to učiniti u narednih dvadesetak dana, a da su neke tu odluku vezale za dan raspisivanja izbora.

„Ali nijedna stranka nije na stavu da je na ovakve izbore spremna da izađe“, kazao je Đilas.

„Svi smo mi svesni da odluka o neučestvovanju na ovakvim izborima nije laka, da će biti pritisaka na ljude da izađu, ali smo svesni i da nas ne može niko terati da skačemo u bezen bez vode i tražiti od nas da plivamo“, dodao je predsednik SSP.

Đilas je istako i da će svaka stranka samostalno doneti odluku o neučestvovanju na izborima, ali da u su stavovi svih organizacija okupljenih u Savezu za Srbiju apsolutno identični – da pod trenutnim uslovima nema smisla učestvovati na izborima.

Predstavnik Dveri Jugoslav Kiprijanović takođe je rekao da se od nijedne stranke koja je prisustvovala sastanku nije čulo da će učestvovati na narednim izborima.

On je dodao i da će Dveri bojkot izbora ozvaničiti narednih dana na stranačkim organima.

Predsednik Nove stranke Zoran Živković izjavio je posle sastanka da ta partija ne isključuje bojkot kao opciju, ali da još nije dobila objašnjenje šta bojkot donosi.

Podsetio je da je na slučaj Albanije gde je opozicija bojkotovala nedavne lokalne izbore, a da niko nije osporio legitimitet Edija Rame, uprkos vrlo skromnoj izlaznosti.

Konstantin Samofalov iz Socijaldemokratske stranke istakao je, posle sastanka, da je od suštinske važnosti da odluka o bojkot izbora bude jedinstvena, ili u suprotnom neće imati previše smisla.

Predstavnik Građanske platforme Jovan Jovanović kazao je posle sastanka, da je neizlazak na „lažne izbore“ najbolji način odbrane demokratskih institucija.

Na sastanku je učestvovao i Srđan Marković, jedan od organizatora protesta „1 od 5 miliona“, koji je poručio da se starim metodama ne može menjati režim Aleksandra Vučića, kojem je zajedništvo opozicije, kako je rekao, „ahilova peta“.

Zato će, podsetio je, organizatori protesta 1. septembra pozvati sve opozicione organizacije na bojkot.

Na sastanku u opštini Srati grad učestvovali su predstavnici Saveza za Srbiju Dragan Đilas (SSP), Zoran Lutovac (DS), Dušan Petrović (Zajedno za Srbiju), Zdravko Ponoš (Narodna stranka) Borko Stefanović (SSP), Jugoslav Kiprijanović (Dveri).

Došli su i predstavnici stranaka i pokreta koji nisu deo tog saveza: Socijaldemokratske stranke, Pokreta slobodnih građana, udruženja Jedan od pet miliona, Ne davimo Beograd, Dosta je bilo, Lokalni front i Stranke moderne Srbije.

Od stanaka kojima je upućen poziv, nije učestvovala jedino Demokratska stranka Srbije.

Komentara

 1. Predrag m.
  23. avgusta 2019. 23:52

  Da je Živković bio čovek koji se zalaže za promenu političkog i ekonomskog sistema on bi posle smrti Djindjića raspisao izbore i omogućio narodu da lustrira sve one koji su nas uveli u ratove i bedu, a ne da kao poslednja politička dodavačica zauzme fotelji u i omogući divljanje Danka i njegove bratije. Sada izigrava sobaricu sa dilemom o tome šta bojkot donosi. Brate, donosi šansu da tebe i takve kao što si ti izbrišemo iz ove rašomonijade i Srbiju u edemo u red demokratskih i slobodnih država.

  1. Miša Guda
   25. avgusta 2019. 11:04

   Da bi im bojkot uspeo, moraju sve stranke opozicije (i Sešelj i Dačić) da bojkotuju izbore. Drugim rečima da na glasačkim listićima stoji samo SNS. E tada bojkot ima smisla. Ovako sada, biće stranaka koje će da prave brojno stanje, sendvičari će da glasaju i Vučić će opet da pobedi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.