“Nijedan preduzetnik ne bi mogao da ogrezne u zloupotrebe da mu to ne omogućava država”: Velika analiza profesora Ljube Madžara u novom Nedeljniku

0

Kad je reč o preduzetništvu, naša javnost, pa i naša ekonomska politika, istrajavaju u jednom teškom i nepovoljnim implikacijama silno opterećenom nesporazumu. Pao je Berlinski zid a da to na našim seizmografima nije na pravi način registrovano. Država je definitivno odustala od svojih funkcija koje je obavljala u svojstvu proizvođača, investitora, preduzetnika, inovatora i rukovodioca u domenu tekućeg poslovanja. Izlazak države iz neposrednih privrednih funkcija nesumnjivo je definitivan. Privatno preduzetništvo, zasnovano na privatnom vlasništvu ostaje kao presudan i nezamenjiv činilac mobilizacije resursa. O uspešnom privrednom razvoju ne može stoga biti reči bez pune afirmacije preduzetništva i stvaranja institucionalnog okvira za njegovo nesmetano delovanje i kontinuirani razmah.

Preduzetnici ne mogu biti uspešni a da se ne obogate; preduzetnik bez akumuliranog imetka predstavlja neku vrstu oksimoronskog pojma, nešto kao tiganj bez drške. U našoj javnosti, posebno u biračkom telu, akumuliran je silan otpor prema bogaćenju i prema uspešnim poslovnim ljudima čiji je imetak živi dokaz njihovog privrednog uspeha. U nastavku će biti natuknuto da javnost tačno sagledava da su neka od novostečenih bogatstava akumulirana pod krajnje problematičnim okolnostima, ali nije sagledala važnu činjenicu da odgovornost za učinke takvih mutnih radnji, već na elementarnom logičkom nivou može da padne jedino na državu. Politički komesarijat dobro sagledava tu averziju najšire javnosti prema uspešnim poslovnim ljudima i bezobzirno je i beskrupulozno iskorišćava. Izborni uspesi dobijaju se na programima borbe protiv “tajkuna” i čak na njihovom policijskom i sudskom progonu. Jedna od najvećih prepreka u našem privrednom razvoju i jedno od njegovih dugoročnih ograničenja jeste netrpeljivost i čak mržnja biračkog tela prema poslovnim ljudima i promptno pretvaranje te averzije u zavidne izborne rezultate, sve u izvedbi onih koji su na neki način uspeli da se dočepaju vlasti. Naš narod glasa protiv onih koji su jedini u stanju da mu obezbede pristojan život, trajan napredak i materijalno blagostanje uporedivo sa onim u zemljama njegovog civilizacijskog kruga.

Ceo tekst objavljen je u novom Nedeljniku, koji je na kioscima od četvrtka, 24. juna

Svi čitaoci na poklon dobijaju novu knjigu iz edicije “Velike biografije” – “Danilo Kiš: Princ književnosti”

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs