“Nijedan crnogorski državljanin neće ostati bez državljanstva matične države…”

3
Foto: Profimedia

Ministarstvo spoljnih poslova (MVP) Crne Gore je saopštilo da kao organ koji vodi računa o poziciji dijaspore “želi da uveri, dodatno osvetli i učini jasnom činjenicu da nijedan crnogorski državljanin neće ostati bez državljanstva matične zemlje”, kao “i nepobitnu suštinu” da je crnogorska dijaspora uvek bila i biće, kako navode, neraskidiv deo ove zemlje.

Navode da razumeju brigu udruženja koja okupljaju crnogorsku dijasporu u vezi sa nacrtom zakona o izmenama i dopunama Zakona o registrima prebivališta i boravišta.

„Crna Gora ne zaboravlja nijednog svog državljanina gde god i koliko dugo se on nalazio, živeo i radio. Prema svojoj dijaspori naša zemlja se odnosi sa posebnim senzibilitetom, imajući u vidu da je ona sastavni deo crnogorskog bića, kao i da igra važnu i aktivnu ulogu u razvoju države“, kazali su iz ovog ministarstva, prenose podgoričke Vijesti.

Istakli su da se predloženim izmenama i dopunama Zakona o registrima prebivališta i boravišta crnogorskoj dijaspori ne osporava se državljanstvo, „a biračko pravo će koristiti u skladu sa Ustavom i zakonima Crne Gore“.

„Vlada ni u ovom slučaju, kao ni do sada, svoje građane neće deliti po nacionalnoj, verskoj i političkoj osnovi. Crna Gora razume značaj naše iseljeničke zajednice i u obavezi smo da negujemo bliske veze sa dijasporom, pokazujući joj da nije zaboravljena. U zajedničkom razgovoru, potrebno je da identifikujemo sve izazove, kako bismo prevazišli prepreke i stvorili mogućnosti za unapređenje saradnje“, navelo je ministarstvo.

Zaključuju da su svesni koliko je važno da crnogorski iseljenici i njihovi potomci širom sveta, imaju osećaj i čvrsto uverenje da u matici imaju oslonac i podršku.

3 KOMENTARA

  1. Isto kao za srpsko državljanstvo.
    S’time što od Srbije uvek nešto i neko dobije….ovako ili onako.

  2. S obzirom da Crna Gora ne priznaje dvojno državljanstvo, svoj crnogoskoj ekipi u Srbiji (Obilićev Venac, Terazije), oduzeti srpsko državljanstvoo recipročnim merama. I Rešili smo se zla.

  3. Rodjen sam u Podcorici, kao moj otac i majka. Poreklo crnogorsko.Kada sam napunio godinu dana moji su otisli iz Crne Gore u Srbiju. U Srbiji da bi dobio akcije prilukom privatizacije firme u kojoj sam radio morao sam da uzmem srpsko drzavljanstvo. Kakva su moja prava da dobijem i crnogorsko drzavljanstva?

Comments are closed.