Svetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je danas globalnu opasnost zbog novog oblika koronavirusa koji nastavlja da se širi van Kine.

„Glavni razlog za ovo proglašenje nije zbog onoga što se dešava u Kini nego zbog onoga što se dešava u drugim zemljama“, rekao je šef Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejsus, kada je proglasio globalnu opasnost na konferenciji za novinare u Ženevi, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Zabrinutost vlada da bi epidemija mogla da se proširi na zemlje sa slabijim zdravstvenim sistemima.

Treći put ove nedelje zasedao je Odbor za hitne situacije Svetske zdravstvene organizacije u Ženevi, a nakon sastanka je navodeno da ne znaju kakvu štetu može naneti koronavirus 2019-nCoV ako bi se proširio u zemlji sa slabijim zdravstvenim sistemom, kao i da moraju delovati sada kako bi pomogli zemljama da se pripreme za tu mogućnost.

Do sada je od posledica virusa umrlo 170, a inficirano više od 7.700 ljudi.  

Zabeleženo je 98 slučajeva koronavirusa izvan Kine, uključujući osam slučajeva prenosa sa čoveka u četiri države – Nemačkoj, Japanu, Vijetnamu i Sjedinjenim Američkim Državama.

Iz SZO dodaju i da je većina zaraženih izvan Kine putovala u Vuhan ili je bila u kontaktu sa osobama koje su bile u Vuhanu, kineskom gradu u kojem je izbila zaraza. 

(Beta/RTS)

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.