“Nije zbog ekonomije, fokus vakcinacija”: Premijerka Srbije o tome zašto nema novih mera

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO)

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je, komentarišući to što Krizni štab nije uveo nove mere protiv koronavirusa, izjavila da razlog nije ekonomija već pre svega zato što imamo vakcine.

„Pogrešno se tumači da mi to radimo zbog ekonomije. Nije zbog ekonomskih razloga, iako je ekonomija važna jer borba protiv koronavirusa mnogo košta, u smislu novca koji dajemo svakodnevno za testiranja, za zaštitnu opremu za zdravstvene radnike, za lekove, za inovativne lekove o kojima pregovaramo i koje Srbija uvek među prvima ima u Evropi. Nikad nismo pomislili da štedimo na bilo kojoj vrsti terapije koja može da olakša zdravstvenim radnicima i spase živote“, izjavila je Brnabićeva, a prenosi N1.

Prema njenim rečima, „nerazumno je da imate iste mere sa vakcinama kao što ste imali pre vakcina“.

„Takve mere, a ne fokus na vakcinaciju, zajedno smo na sednici Kriznog štaba zaključili, dovešće do pada broja zaraženih, ali će posle toga dovesti ponovo do pvoećanja broja zaraženih zato što se ljudi nisu vakcinisali. I da je to samo prolongiranje ove čitave situacije, produžavanje ove agonije. Ono za šta sam ja sada ozbiljno zabirnuta jeste mentalno zdravlje nacije“, rekla je premijerka.

Brnabićeva je ponovila da je fokus samo na vakcinaciji jer je, kako kaže, to „jedini odgovor da se stavi tačka na sve ovo“.

„Imamo vakcine, imamo ih dovoljno. Imamo četiri vakcine, uskoro će biti i peta. Hajde da se vakcinišemo i hajde svi da pričamo isključivo o vakcinaciji“, poručila je Brnabić.

Predsednica Vlade Srbije je iznela podatak da je u ovom trenutku 2.907.688 osoba vakcinisano, što je 54 odsto punoletne populacije. Revakcinisano je 2.973.425 osoba, što predstavlja 52 odsto.