Na vest o smrti Roberta Mugabea, bivšeg predsednika Zimbambvea koji je preminuo u Singapuru, mnogi su se setili njegovog prijateljstva sa Jugoslavijom i dva susreta sa Josipom Brozom Titom.

Ali, manje je poznato da je Mugabe „držao stranu“ Srbije i (krnje) Jugoslavije i tokom ratova na balkanskim prostorima, kao i da je bio jedan od prvih stranih zvaničnika koji je posetio Beograd nakon suspenzije (spoljnog zida) sankcija.

Bio je 12. jun 1996. kada je Mugabe sleteo na beogradski aerodrom, sa ciljem da oživi ekonomske odnose nakon embarga.

Dočekao ga je tadašnji predsednik Savezne Republike, Zoran Lilić, ali i diplomate iz, kako je tada preneo Asošijeted press, desetak afričkih nacija.

Mugabe je otišao i na Avalu, gde su položeni venci na spomenik Neznanom junaku, a provozali su ga i kroz Beograd. Potom je usledila gala večera i razgovor tet-a-tet sa Lilićem. Sutradan se Mugabe sreo sa predsednikom Srbije Slobodanom Miloševićem, predsednikom Crne Gore Momirom Bulatovićem i saveznim premijerom Radojem Kontićem.

Mediji su tada prenosili da je Mugabe veoma cenjen i voljen u Srbiji i Crnoj Gori još od Pokreta nesvrstanih.

A bilo bi bolje da ih je priupitao nešto oko inflacije…

Inače, ljubav Mugabea prema ovim prostorima nije jenjavala pa je, već uveliko u krizama, 2014. dao intervju za RTS u kojem je kazao da je “Srbija jedini prijatelj Zimbabvea”.

Komentar(1)

  1. Neko
    6. septembra 2019. 22:11

    U tekstu spominjete 1996. godinu, ali ne spominjete mnogo bitniju 1992. godinu kada su tadasnjoj Jugoslaviji uvedene sankcije, a jedina zemlja koja je u OUN bila protiv je bila upravo Zimbabve. Ponavljam jedina, cak je i Rusija glasala za sankcije.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.