Nije tačno da naš narod voli čvrstu ruku. Mi smo sve svoje vladare rušili kad god su se ogrešili o svoju vlast: Milan St. Protić u velikom intervjuu za novi Nedeljnik

0
Fotografija: Igor Pavićević

Istoričar i bivši ambasador Beograda u Sjedinjenim Državama za novi Nedeljnik govorio je o 5. oktobru, propuštenim šansama, izneverenim očekivanjima, ambasadorskim danima u Vašingtonu i Bernu, “ljubavi” sa Bušom, pridobijanju Dika Martija, ali i o Kosovu, Severnoj Makedoniji, srpskom duhu i Jovanu Dučiću.

Na pitanje Nedeljnika da li mi kao narod volimo nekog ko lupa šakom na sto, Protić kaže da to nije tačno.

“Mi smo sve svoje vladare kroz čitav 19. vek rušili kad god su se ogrešili o svoju vlast. Samo zbog toga smo ih i sklanjali. Samo zbog uzurpacije vlasti. Nema nijednog primera da smo nekog vladara skinuli, ubili ili proterali iz zemlje, a da nije bilo zbog uzurpacije vlasti. Da li je to Miloš, da li je to Mihailo, kralj Milan, Aleksandar Obrenović. Svaki od njih je bio uzurpator vlasti. U krajnjoj liniji je to bila i glavna zamerka Karađorđu. Zašto su se vojvode pobunile? Za kralja Petra je jasno da nije bio i zato je naše mišljenje o njemu najbolje”, ispričao je Protić.

Milan St. Protić govorio je i o tome koliko Srbija gubi ljudi.

“To je počelo u 20. veku, a sada se prelilo na 21. vek. Taj gubitak iz Prvog svetskog rata nismo nikad nadoknadili, ni biološki, ni intelektualno, ni nacionalno. Onda je došao Drugi svetski rat, pa odneo još milion žrtava sa naše strane. Onda je krenuo odliv mozgova šezdesetih, da bi sve dobilo neslućene razmere devedesetih. Ni posle 5. oktobra nismo to zaustavili, niti smo se time, iskreno, bavili”, rekao je St. Protić u velikom intervjuu koji je objavljen u novom broju Nedeljnika.

Nedeljnik sa dva poklona – knjiga o Draganu Nikoliću i Mond diplomatik na srpskom jeziku – na kioscima je od četvrtka, 15. oktobra.

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs