Nije sve ružičasto – pregledaj se

  0

  Međunarodni dan borbe protiv raka dojke

  Udruženje žena obolelih i lečenih od raka dojke „Budimo zajedno“ u saradnji sa Mesnom zajednicom Braća Jerković 23. oktobra obeležava Međunarodni dan borbe protiv ove bolesti pod motom „Nije sve ružičasto – pregledaj se“.

  Cilj ovogodišnjeg obeležavanja je da podstaknemo žene da redovno idu na preventivne preglede, ali i da uputimo apel zdravstvenim institucijama da organizuju redovne skrining preglede koji će biti dostupni u svim delovima Srbije.

  U okviru događaja razgovaraćemo sa svim zainteresovanim građankama i građanima na temu prevencije i važnosti ranog otkrivanja raka dojke. Ukoliko među prisutnima bude pacijentkinja koje prolaze kroz lečenje od ove bolesti ili im je potrebna podrška, žene koje su prošle kroz tu fazu preneće svoje iskustvo i ohrabriti ih.Prema procenama Međunarodne agencije za istraživanje karcinoma (International Agancy for Research on Cancer – IARC), u svetu je, od raka dojke, tokom 2020. godine registrovano više od 2.260.000 novoobolelih i skoro 685.000 umrlih žena svih uzrasta. U Evropi je, u istoj godini, registrovano više od pola miliona novoobolelih i skoro 142.000 umrlih žena od raka dojke.

  Karcinom dojke predstavlja vodeći maligni tumor u obolevanju žena u Srbiji. Takođe, rak dojke je jedan od vodećih uzroka prevremene smrti kod žena u Srbiji i meren godinama izgubljenog života, karcinom dojke je na trećem mestu kao uzrok smrti kod žena starosti između 45. i 64. godina, odmah posle cerebrovaskularnih bolesti i ishemijske bolesti srca.

  Jedna od osam žena tokom svog života oboli od raka dojke, ali ako se otkrije u ranoj fazi čak i najagresivniji oblik HER2 pozitivni karcinom dojke uz lečenje najsavremenijom terapijom može biti izlečen.
  Da bi skrenule pažnju na ovu činjenicu i ukazale na važnost preventivnih pregleda i uvođenja inovativnih lekova članice Udruženje žena obolelih i lečenih od raka dojke „Budimo zajedno“ izvešće i kratak performans „Nije sve ružičasto – pregledaj se“.