Nije se nalivao pivom, kriv je kvasac: Čoveku čije telo proizvodi pivo nisu verovali ni lekari a ni policija dok istraživači nisu dokazali da govori istinu

1
Foto: Profimedia

Kada je policija u Severnoj Karolini zaustavila jednog vozača i posumanjala da vozi pod dejstvom alkohola, on je odbio alkotest tvrdeći da nije pio. Ipak, rezultati krvi su pokazali dugačije. I dalje mu niko nije verovao da nije pio. Sve dok se istraživači nisu zainteresovali za njegov slučaj i otkrili da kvasac, to jest gljivice u njegovom stomaku ugljene hidrate prtvaraju u alkohol, to jest pivo, piše CNN.

Čovek od oko 40 godina odbio je alkotest, zbog čega ga je policija odvela u bolnicu gde je otkriveno da u krvi ima alkohola 2,5 puta više nego što je dozvoljeno. Prema američkim standardima to je bilo kao da je popio 10 pića za sat vremena. Iako se muškarac kleo da nije pio alkohol, ni doktori ni policija mu nisu verovalo.

Međutim, istraživači medicinskog centra Univerziteta Ričmond u Njujorku su otkrili da je čovek govorio istinu. Nije se nalivao pivom, već suprotno – kvasac u njegovom stomaku je ugljenehidrate iz hrane prtvarao u alkohol. Drugim rečima, njegovo telo je proizvodilo pivo.

Ovo otkriće je objavljeno u magazinu Otvorena Gastroenterologija. Muškarcu, čiji identitet nije otkriven, dijagnostikovano je stanje ABS, poznato i pod nazivom sindrom stomačne fermentacije. Do ovog sindroma dolazi kada kvasac u gastro-intestinalnom traktu dovodi do toga da se ugljenihidrati, uneti kroz hranu, pretvaraju u alkohol.

Ovaj proces se najčešće dešava u gornjem delu GI trakta, to je jest u stomaku i gornjem delu tankog creva.  

“Ovi pacijenti imaju iste simtome kao i alkoholičar i mogu izgledati kao pijanci, ali je razlika u tome što oni to nisu i mogu se lečtii antigljivičnim lekovima, rekao je vođa istraživanja.  

1 KOMENTAR

Comments are closed.