Požari kakvi su pogodili Australiju mogli bi da budu naznaka onoga što bi u svetu moglo da postane uobičajeno ako se temperatura poveća za tri stepena, tvrde britanski naučnici.

Iako su na australijske požare uglavnom uticali prirodni vremenski obrasci, naučnici veruju da su ogromnu ulogu u njihovoj razornosti imali globano otopljavanje, za koje je odgovoran čovek.

Britanski istraživači sproveli su brzu analizu uticaja klimatskih promena na rizik od izbijanja razornih požara širom sveta. U sklopu studije pregledali su 57 naučnih radova objavljenih nakon poslednjeg velikog pregleda klimatskih promena iz 2013. godine.

Sve studije su pokazale povezanost između klimatskih promena i uvećane učestalosti od izbijanja požara. Reč je o razdobljima u kojima postoji veći rizik od izbijanja požara, usled kombinacije visokih temperatura, male vlažnosti, retkih padavina i jakog vetra.

„Svih 57 pregledanih radova jasno je pokazalo da je globalno otopljenje koje je izazvao čovek rezultiralo globalnim porastom učestalosti i razornosti požara, kao i povećanom opasnošću od njihovog izbijanja“, rekao je dr. Metju Džons sa Univerziteta East Anglia i glavni autor studije.

„Isti trend smo primetili u brojnim regijama u svetu, uključujući zapadni deo Sjedinjenih Država i Kanadu, južnu Evropu, Skandinaviju i Amazoniju. Globalno otopljavanje koje je izazvao čovek povećava i rizik od izbijanja požara u ostalim regijama u svetu, uključujući Sibir i Australiju.“

Naučnici ne negiraju da su prirodni vremenski obrasci odigrali značajnu ulogu u stvaranju pogodnih uslova za izbijanje požara. Vremenske prilike nad Indijskim i Tihim okeanom obeležilo je suvo i vruće vreme na čitavoj planeti. Ali, podsećaju da ne treba zanemariti ni ljudski faktor u razvoju klimatskih promena, prenosi N1.

Komentar(1)

  1. Zabijač
    17. januara 2020. 08:13

    Pogotovo ako ste ih namerno izazvali i usmerili u pravcu projekta!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.