“Nije reč o slobodi izbora, već da li ćete zaštiti sebe i druge”: Bajden uvodi obaveznu vakcinaciju za oko 80 miliona Amerikanaca…

0

Američki predsednik Džo Bajden najavio je opsežne nove mere protiv koronavirusa koje zahtevaju da se radnici u velikim kompanijama vakcinišu ili suoče sa nedeljnim testiranjem, prenosi BBC.

Mere uključuju obaveznu vakcinaciju za milione radnika savezne vlade i usledile su dok se Bajden suočava sa pritiskom da se izbori sa povećanjem broja slučajeva na dnevnom nivou širom Sjedinjenih Država.

Do sada je više od 650.000 Amerikanaca preminulo od kovid-19, a bolnice su prepunjene. Predsednik SAD je obećao „leto slobode“ od virusa, ali je s delta varijantom koronavirusa došlo do neočekivanog i naglog porasta infekcija.

U obraćanju u Beloj kući u četvrtak, Bajden je naložio američkom Ministarstvu rada da od svih privatnih preduzeća sa 100 ili više zaposlenih zahteva obaveznu vakcinaciju ili da zatraže dokaz o negativnom testu na koronavirus od zaposlenih najmanje jednom nedeljno.

Naredba će uticati na oko 80 miliona radnika.

“Ne radi se o slobodi ili ličnom izboru, već o zaštiti sebe i ljudi oko sebe”, rekao je predsednik otkrivajući plan od šest tačaka.

“Skoro 17 miliona drugih zdravstvenih radnika u ustanovama koje primaju federalne beneficije takođe će se suočiti sa istim zahtevima”, dodao je on.

“Vreme za slatkorečivost, zagovaranje Amerikanaca da uzmu vakcinu protiv kovid-19 je prošlo. Došlo je vreme za vladine odluke o obaveznom vakcinisanju”, bila je otvorena poruka koju je Bajden uputio naciji u četvrtak popodne.

Iako su mnogi Amerikanci primili barem jednu dozu, predsednik je krivicu za nastavak zdravstvene krize u SAD svalio na preostalih 25 odsto stanovništva koje nije vakcinisano. Američki predsednik optužio je i pojedine političare da “aktivno rade na podrivanju borbe protiv kovida” .

Bajden je rekao da se njegove nove naredbe o vakcinama ne tiču slobode ili ličnog izbora, ali da će ih upravo tako gledati neki Amerikanci – kao prisilni izbor između vakcinacije i zaposlenja.

Nova pravila Bajdenove administracije u sprečavanju zaraze kovid-19:

  • Duplirane kazne za putnike u avionima koji odbijaju da nose masku.
  • Pozivanje na Zakon o odbrambenoj proizvodnji kako bi se ubrzalo stvaranje brzih kompleta za testiranje kod kuće.
  • Zapošljavanje zdravstvenih radnika u područjima sa povećanim brojem zaraženih.

Plan je izazvao negativnu reakciju kod nekih republikanaca koji su tvrdili da vlada ne bi trebalo da učestvuje u zdravstvenim odlukama pojedinaca.