Nije ovo prvi put da se zbog crkve angažuje helikopter. Samo je Đukanović to prošli put obezbedio: Eho ustoličenja i političke posledice

0

“(…) Razloga za likovanje nema ni SPC čiji su velikodostojnici na koncu u svečani čin ustoličenja ušli pod pancir ćebetom i pratnjom dugih cijevi koje su ih ispratile iz vojnog helikoptera kojim su prebačeni do manastira, jer su magistralni put demonstranti na dva mjesta prepriječili gumama i kamenjem.

Tako se završila višednevna predstava u kojoj su dva radikalna koncepta Crnu Goru gurnula još dublje u neizvjesnost i podjele. Jedan je predvođen ostacima bivše vlasti i predsjednikom Đukanovićem bezuspješno pokušavao homogenizovati crnogorsko biračko tijelo, propuštajući da objasni šta se zapravo suštinski mijenja ustoličenjem mitropolita Joanikija koji je nasljednik pokojnog mitropolita Amfilohija kome je Đukanović dugi niz godina ljubio ruke.

Minimum razumijevanja za svu prenapregnutost političke situacije u Crnoj Gori koja je uglavnom posljedica trodecenijske igre na nacionalnim podjelama očigledno nije imala ni crkva za čije potrebe nije prvi put angažovan helikopter. Vojna letjelica se skupa sa metalnom crkvom onomad vinula u vazduh kada je na vrh Rumije, pokraj Bara, mjestu okupljanja tri konfesije, bez dozvole postavila svoje vjersko obilježje.

Te 2005. konvoj sa metalnom crkvom do dolaska vojnog helikoptera sprovodila je i obezbjeđivala policija Mila Đukanovića koji danas kuka kako su svetinje u opasnošću pred naletima “srpskog sveta”.

Kada su 2005. dobronamjerni poručivali da vojni desant na Rumiju potkopava temelje Crne Gore, ni SPC ni Đukanović nisu okretali glavu na te vapaje.

Danas kada Đukanović na Cetinju pokušava da brani ostatke svoje teritorije, dok SPC pored mora neriješenih pitanja i problema sebe gura na vrh liste prioriteta Vlade koja je dogovorena pod Ostrogom Crna Gora izgleda ranjivije nego ikada. Zato najave da ćemo se narednih mjeseci pored složene ekonomske situacije, reforme pravosuđa, razorenih državnih preduzeća, epidemije, opet baviti sadržinom temeljnog ugovora i najavljenim popisom koji će poslužiti za još jedno nacionalno prebrojavanje sugerišu da se u Crnoj Gori nakon 31. avgusta osim vlasti malo šta drugo promijenilo.

Deo teksta objavljenog u aktuelnom broju Nedeljnika, iz pera Nedeljnikovog dopisnika iz Podgorice Petra Komnenića